Verkkouutiset

Paikallisen sopimisen kohtalo jää yrittäjien käsiin – pienyrittäjien ääntä halutaan kuunnella

Paikallisen sopimisen eteneminen järjestäytymättömiin yrityksiin jää riippumaan Suomen Yrittäjien näkemyksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituslähteiden mukaan palkansaajakeskusjärjestöt sekä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) hyväksyivät hallituksen kompromissiesityksen paikallisen sopimisen luottamusmiespakkoa koskevassa kiistassa. Suomen Yrittäjät ei ottanut vielä kantaa esitykseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtajan Pekka Timosen vetämä paikallisen sopimisen lakikirjauksia valmisteleva työryhmä käsitteli perjantaina kokouksessaan kiistaa paikallisen sopimisen ulottamisesta järjestäytymättömään kenttään eli työnantajaliittoihin kuulumattomiin yrityksiin.

Hallitus toi työryhmän pöytään oman kompromissiesityksenä, jonka mukaan luottamusmiehen pitäisi kuulua ammattiliittoon, mutta hän ei olisi liiton ohjauksessa.

Suomen Yrittäjät päättää oman kantansa asiaan sen jälkeen, kun nähdään, miten paikallinen sopiminen on neuvoteltu eri työehtosopimuksiin.

Hallitus antaa Suomen Yrittäjille mahdollisuuden päättää, jätetäänkö paikallisen sopimisen laajentaminen järjestäytymättömiin yrityksiin kokonaan tekemättä, vai edetäänkö hallituksen kompromissimallin mukaisesti.

Jos Suomen Yrittäjät päättää hylätä esityksen, silloin paikallista sopimista ei uloteta lainkaan järjestäytymättömiin yrityksiin, eli siitä ei tehdä lakiesitystä.

Kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluiden määräaika on ensi viikon tiistaina. Tämän jälkeen Suomen Yrittäjät arvioivat työehtosopimuksia ja kantaansa kysymykseen.

Luottamusmiespakosta kiistaa

Kokoomukselle on ollut tärkeintä kuunnella paikallisen sopimisen luottamusmieskiistassa pienyrittäjien ääntä. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb totesi perjantaina, että puolueelle on tärkeintä, että paikallinen sopiminen etenee.

Luottamusmieskiista syntyi alun perin palkansaajakeskusjärjestöjen ja EK:n näkemyksestä, että paikallisen sopimisen osapuolen pitäisi järjestäytymättömässäkin kentässä olla luottamusmiehen silloin, kun työehtosopimus niin määrää.

Työ- ja elinkeinoministeriön alkuperäinen esitys työryhmässä olisi ollut luottamusvaltuutetun hyväksyminen järjestäytymättömissä yrityksissä sopijaosapuoleksi luottamusmiehen sijaan silloin, kun sellaista ei yrityksestä löydy, mutta palkansaajajärjestöt sekä EK edellyttivät, että luottamusmiespakosta pidetään kiinni.

Käytännössä luottamusmiespakko tarkoittaa, että järjestäytymättömän yrityksen on liityttävä työnantajaliittoon tai tehtävä liittymissopimus, jos haluaa päästä hyötymään paikallisesta sopimisesta silloinkin, kun työehtosopimus määrää neuvotteluosapuoleksi luottamusmiehen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)