Verkkouutiset

Paavo Väyrynen: Suomen tulisi suhtautua pakotteisiin kaikkein pidättyvimmin

Paavo Väyrysen mukaan pääministeri Alexander Stubb on poikennut linjalta, jota maan muu ulkopoliittinen johto on pyrkinyt toteuttamaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on väittänyt, että Keskusta pyrkii viemään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Suomen harmaalle vyöhykkeelle. Hän ei ole kuitenkaan esittänyt väitteensä tueksi ainuttakaan esimerkkiä. Odotamme niitä”, keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen toteaa blogissaan.

Alexander Stubb arvosteli sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla keskustalaisia halusta irrottaa Suomi EU:n yhteisestä Venäjän-vastaisesta pakotepolitiikasta. Stubb varoitti viemästä Suomea Neuvostoliiton ajan kaltaiselle harmaalle vyöhykkeelle.

Kysyttäessä hän mainitsi Paula Lehtomäen, Paavo Väyrysen ja Seppo Kääriäisen.

Verkkouutiset kertoi maanantaina Väyrysen antaneen ristiriitaisia lausuntoja Suomen pakotepolitiikasta.

Väyrysen mukaan Stubb on itse ulko-, ulkomaankauppa- ja pääministerinä poikennut usein siltä kansalliselta linjalta, jota ulkopolitiikan muu johto on pyrkinyt toteuttamaan.

Esimerkkeinä Väyrynen toteaa seuraavaa:

Heti tultuaan ulkoministeriksi keväällä 2008 Stubb arvosteli Suomea siitä, että hänen mielestään olimme olleet liian varovaisia EU:n ja Venäjän välisen viisumivapauden ajamisessa. Hän ryhtyi omin päin kiirehtimään neuvotteluja.

Elokuussa 2008 Stubb väitti vastoin tosiasioita, että Venäjä oli 080808 aloittanut sodan Georgiaa vastaan. Hän tulkitsi tämän osoittaneen, että Venäjä on aggressiivinen ja laajentumishaluinen suurvalta ja esitti, että Suomen tulisi tästä syystä liittyä sotilasliitto Natoon. Ulkopolitiikan muu johto irtisanoutui näistä lausunnoista.

Vuoden 2008 lopulla Suomen hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti ehdottaa, että Venäjä olisi otettava ainakin tarkkailijaksi vireillä olleeseen EU:n Itäisen kumppanuuden ohjelmaan. Stubb oli eri mieltä, eikä hän edes esittänyt tätä Suomen kantaa ulkoministereiden neuvostossa.

Keväällä 2011 ulkoministeri Stubb ehdotti, että Suomi olisi lähettänyt hävittäjäkoneitaan osallistumaan sotatoimiin Libyassa. Seuraavan hallituksen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä hän arvosteli sitä, että näin ei tehty.

Alexander Stubb toimi ulkomaankauppaministerinä, kun kiista Itäisen kumppanuuden ohjelmaan liittyneestä assosiaatiosopimuksesta johti hauraan Ukrainan valtion hajoamiseen, sisällissotaan ja kansainväliseen kriisiin. EU ryhtyi asettamaan sanktioita Venäjälle ja Ukrainan keskusvallasta eroon pyrkineille separatisteille.

Huhtikuussa 2014 Alexander Stubb peruutti keväällä pidettäväksi sovitun hallitusten välisen talouskomission kokouksen. Hän vetosi tässä Eurooppa-neuvoston päätelmiin, joissa oli kuitenkin vain toivottu, että kahdenvälisiä huipputapaamisia ei Venäjän kanssa järjestettäisi. Talouskomission kokous ei olisi ollut sellainen.

Väyrysen mukaan Stubb pyrkii sijoittamaan Suomen ”keskikastiin” pakotepolitiikassa. Hänen omasta mielestään Suomen ”ilman muuta olisi tullut ja tulisi kuulua niihin maihin, jotka suhtautuvat pakotteisiin kaikkein pidättyvimmin.”

Väyrynen sanoo Stubbin liittoutuneen EU:ssa kaikkein Venäjä-vastaisimpien maiden kanssa tai ainakin myötäilleen niitä.

Väyrysen mukaan keskustan ulkopoliittinen linja on ”puhtaan sinivalkoinen”.

”Stubbin ja nykykokoomuksen oma linja taitaa olla ruskea. Siihen päädytään, kun kaikkien EU-maiden lippujen värit sekoitetaan keskenään”, Väyrynen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)