Verkkouutiset

Paavo Väyrynen selittää kannanmuutostaan Verkkouutisille: ”Olen ollut sinivalkoisella linjalla”

Paavo Väyrynen selvittää EU-pakotteissa tapahtunutta kannanmuutostaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi keskustan Paavo Väyrysen kahdesta eri linjasta EU-pakotteiden suhteen maanantaina tässä jutussa. Väyrynen vastasi maanantaina illalla.

– Kirjoitin todellakin ennen EU:n ensimmäisten Venäjä-pakotteiden asettamista, että Suomen tulisi perussopimuksen nojalla jättäytyä pakotteiden ulkopuolelle. Kannanotto oli periaatteellinen. Pelkäsin tuolloin, että käyttöön otettaisiin heti kovat sanktiot. Kun ne olivatkin lieviä, en protestoinut Suomen mukanaoloa vastaan, Paavo Väyrynen toteaa sähköpostissaan Verkkouutisille.

Hän kirjoittaa, että malesialaiskoneen alas ampumisen jälkeen (17.7.2014) siirryttiin pakotteisiin, joilla pyritään vakavasti vahingoittamaan Venäjää.

– Niihin Venäjä vastasi omilla toimillaan. Se katsoi EU:n sanktiot kohtuuttomiksi, kun tekoon syyllistyivät separatistit, jotka olivat myös läntisten tiedustelutietojen mukaan hankkineet ohjuksen Ukrainan armeijan varastosta. Jälkikäteen katsoin, että tässä tilanteessa Suomen olisi tullut vakavasti harkita jättäytymistä uusien pakotteiden ulkopuolelle, Väyrynen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että viimeisimmistä pakotteista päätettäessä osa jäsenmaista varasi itselleen mahdollisuuden hylätä komission ehdotukset eli estää niiden asettaminen tai jättäytyä niiden ulkopuolelle.

– Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) merkintä EU-ministerivaliokunnan pöytäkirjaan viittaa siihen, että tästä mahdollisuudesta keskusteltiin myös Suomen hallituksessa, Väyrynen arvioi.

– Mainittakoon vielä, että ETY-järjestön parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) piti viimeisiä pakotteita tuoreeltaan ”käsittämättöminä” sen vuoksi, että Ukrainan kriisin rauhanomaisessa ratkaisemisessa oli jo päästy alkuun, Väyrynen sanoo.

– Kannanottoni ovat edustaneet sinivalkoista linjaa, toteaa Paavo Väyrynen.

Lue myös: Väyrynen maaliskuussa: Suomi pakotteiden ulkopuolelle, Väyrynen nyt: kukaan ei ole esittänyt niin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)