Verkkouutiset

Vasemmistonaiset haluaa, että rikoslaki tunnistaisi pitkään jatkuneen parisuhdeväkivallan

Järjestön mukaan pitkään jatkuneesta parisuhdeväkivallasta pitäisi voida tuomita kokonaisuutena, ei vain yksittäisistä väkivallanteoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen rikoslakiin on kirjattava erilliseksi rikokseksi pitkään lähisuhteessa jatkunut väkivalta, jotta näissä tapauksissa annettaisiin yksittäisiä pahoinpitelyjä kovempia tuomioita, Vasemmistonaiset vaatii kannanotossaan.

– Tällaista niin kutsuttua naisrauhapykälää on Suomeen vaadittu vuosikymmeniä eikä tarve ole kadonnut, toteaa Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth.

Asia nousi järjestön mukaan jälleen esiin, kun muun muassa Keskisuomalainen uutisoi, että mies sai vain reilun vuoden ehdollista vankeutta neljästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta vaikka mies oli pahoinpidellyt perheen äitiä vuosikausien ajan ja lukemattomilla eri tavoilla. Äidin lisäksi myös perheen lapsilla, jotka ovat koko ikänsä eläneet äitiinsä kohdistuvan väkivallan aiheuttamassa pelossa ja ahdistuksessa, todettiin mielenterveysongelmia.  

Vasemmistonaisten mukaan itsemääräämisoikeus ja fyysinen koskemattomuus ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Järjestön mukaan etenkin kodin täytyy olla turvallinen paikka.

Vasemmistonaiset huomauttaa, että siitä huolimatta lukemattomat ihmiset elävät lähisuhteissa, joissa heitä pahoinpidellään systemaattisesti ja jatkuvasti niin henkisesti, fyysisesti, seksuaalisesti kuin muillakin tavoin.

– Lainsäädännön täytyy tunnistaa väkivallan jatkumo sen sijaan, että vuosikausien uhkailusta, alistamisesta, nöyryyttämisestä, elämän rajoittamisesta, iskuista, potkuista ja muista väkivallan teoista etsitään yksittäisiä tapauksia, joista tuomio annetaan, Ruuth toteaa.

– Väkivaltaisen suhteen käsittelemistä kokonaisuutena ja siten tuomion ankaroittamisperusteena puoltaa myös se, että koko suhteen kesto voidaan huomioida sen sijaan, että osa väkivallasta kuitataan merkityksettömäksi rikosten vanhentumisen vuoksi.

Myös lasten henkinen vaurioittaminen kodissa tapahtuvalla väkivallalla ja sen uhalla on Vasemmistonaisten mielestä käsiteltävä pahoinpitelynä, vaikka fyysinen väkivalta ei kohdistuisikaan lapsiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)