Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Pekonen: Sote-uudistuksesta on tullut bisnes-uudistus

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä hallituksen sote-linjaukset ovat menossa täysin vastakkaiseen suuntaan uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Sote-uudistuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli perusterveydenhuollon vahvistaminen ja palvelujärjestelmän yhtenäistäminen. Nyt siitä on tullut yhtiöittämisen ja yksityistämisen projekti. Vaikuttaa siltä, että ihmisten palveluita ei pyritä enää turvaamaan asiakaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti, vaan halutaan luoda bisnesmahdollisuuksia kansainvälisille terveysyhtiöille, Aino-Kaisa Pekonen sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa keskiviikkona.

Hänen mukaansa hallituksen mallissa sosiaali- ja terveydenhuollon kulut tulevat todennäköisesti kasvamaan, joka näkyy kohonneina asiakasmaksuina.

Pekonen myös uskoo sekä asiakkaiden että työntekijöiden aseman heikkenevän.

– Yhtiö voi mainostaa palveluitaan lupaamalla vaikkapa tietyn määrän hoitajia vanhusta kohti. Kun sopimus yhtiön kanssa on tehty, se voi muuttaa sopimusta yksipuolisesti, ja hoitajia onkin luvattua vähemmän. Tämäkö on sitä hallituksen mainostamaa valinnanvapautta?

– Kilpailutuksen jälkeen syntyvät henkilöstön työsopimukset ovat usein määräaikaisia. On vaara, että henkilökunta joutuu hakemaan toistuvasti omaa työtään. Nollatuntisopimukset todennäköisesti lisääntyvät, Pekonen maalasi uhkakuvia.

Hänen mielestään sote-uudistus on todella tärkeänä palveluiden sujuvuuden näkökulmasta. Hallitus on kuitenkin Pekosen mukaan tehnyt sote-uudistuksesta bisnes-uudistuksen, joka hyödyttää lähinnä palveluilla rahastavia yrityksiä.

– On aika palata sote-uudistuksen alkuperäiseen tarkoitukseen: yhdenvertaisten palveluiden turvaamiseen. Tästä syystä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on koonnut omia sote-linjauksia, jotka on julkaistu tänään. Toivottavasti hallitukselta löytyy aikaa tutustua niihin, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)