Verkkouutiset

Vasemmistoliitto katsoo säästöjen romahduttavan harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden

Kansanedustaja Matti Semin (vas.) mukaan Suomi on turvallinen maa monien mittapuiden mukaan, vaikka sisäisen turvallisuuden tilanne muuttui viime vuoden aikana kahdella eri tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ensinnäkin (Juha) Sipilän (kesk.) hallitusohjelman rajut säästötoimet sisäministeriön hallinnonalalle heikentävät esimerkiksi poliisien ja rajavartiolaitoksen toimintamahdollisuuksia. Toisaalta viime vuoden aikana lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä loi kansalaisten keskuudessa epävarmuutta, Matti Semi sanoi vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan keskustelussa sisäisen turvallisuuden selonteosta.

Semin mukaan tämän hetken arvion mukaan hallitusohjelman säästötavoite tarkoittaa sitä, että poliisimäärä vähenee vuoteen 2020 mennessä 800 poliisilla.

– Kehystavoitteen toteuttaminen tarkoittaa myös sitä, ettei yhtään poliisia palkata eläkkeelle tai virkavapaalle jäävien poliisien tilalle, hän sanoi.

– Rikostorjunnan osalta hallituksen säästöt johtavat henkilöstön ylikuormittumiseen, rikostorjunnan tuloksen laskuun ja ihmisten turvattomuuden lisääntymiseen, Semi jatkoi.

Hänen mukaansa poliisien määrän vähentäminen tarkoittaa myös toiminnan keskittämistä isoimmille paikkakunnille, mikä tietää romahdusta erityisesti harvaan asuttujen alueiden turvallisuudessa.

– Sähköinen asiointi ei auta, jos avuntarve on suuri. Poliisin läsnäolo on turvattava myös pitkien etäisyyksien Suomessa. Kaikilla ihmisillä on oltava mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta saada poliisin apua helposti ja nopeasti.

Matti Semi kiinnitti puheessaan huomioita myös liikenneturvallisuuteen.

– Liikkuvan poliisin lakkauttaminen oli virhearvio. Muistutankin, että viime hallituskaudella sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmässä vain ministeri Merja Kyllönen (vas.) puolusti liikkuvan poliisin säilyttämistä.

Hän viittaa tilastoihin, joiden mukaan viime vuonna kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet lähtivät voimakkaaseen kasvuun. Niitä oli yli 40 enemmän kuin vuonna 2014. Lisäksi liikennealalla toimivat järjestöt ja poliisit ovat kertoneet, että raskaan liikenteen valvonta Suomen teillä on vähentynyt liikkuvan poliisin lakkauttamisen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)