Vasemmistoliitto kyselee, mikä EU-lainsäädäntö vaatii Metsähallituksen yhtiöittämistä?

Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski, Silvia Modig ja Markus Mustajärvi ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen Metsähallituksen yhtiöittämisestä.

  • LKS 20151124 // LKS 20140816  Metsähallituksen toimitalo Tikkurilassa Vantaalla 21.4.2012. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

    Metsähallituksen yhtiöittäminen puhuttaa edelleen.

    ()

Hallituksen esitys on parhaillaan käsittelyssä valiokunnissa. Lakimuutoksen on tarkoitus astua voimaan maaliskuussa.

– Hallitus ajaa edelleen metsähallituksen yhtiöittämistä, vaikka kilpailukomissaaria myöten on kerrottu, että EU ei vaadi mitään tiettyä yhtiömuotoa. Meidän tiedossamme ei ole mitään syytä, miksi pitäisi valita yhtiöittämisen tie, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jari Myllykoski sanoo.

EU:n kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager vastasi joulukuussa Merja Kyllösen (vas.) kirjalliseen kysymykseen. Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta.

– Nyt hallitus on muuttanut perusteluitaan. Enää ei puhutakaan kilpailuneutraliteetista, vaan hankintadirektiivin aiheuttamasta esteestä tehdä käyttöoikeussopimus valtion omistamiin metsiin. Tämä on silkka silmänkääntötemppu. Jos ei yhtiöitetä, ei tarvita myöskään käyttöoikeussopimusta, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig sanoo.

Markus Mustajärven mielestä Metsähallitusta pitäisi kehittää nykyisenlaisena liikelaitoksena, ja tuoda lainsäädäntö ajan tasalle niiltä osin kuin se on vanhentunutta.

– Asia on merkityksellinen etenkin Lapissa. Yhtiöittämisen vaikutukset kuntatalouteen ovat merkittäviä, sanoo Mustajärvi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.