Verkkouutiset

Vasemmistoliitto esittää 6+6+6-mallia ja ”Lex Claes Anderssonia”

Oppositiopuolue vasemmistoliitto haluaa budjettiriiheltä erityisesti työllisyyttä, yrittäjyyttä ja tasa-arvoisuutta edistäviä toimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii hallitusta ottamaan budjettiriihessä huomioon budjetin vaikutukset työllisyyteen, eriarvoistumiseen ja tasa-arvoon. Puolue esittää hallituspuolueille veronalennusten suuntaamista pienituloisille, rakenteellisia uudistuksia vanhempainvapaisiin naisten työllisyysasteen nostamiseksi, pienyrittäjien ja itsensä työllistäjien tukemista sekä työllistäviä ekologisia investointeja.

– Hallituksen tähänastinen politiikka ei vakuuta. Hallitus on nopeassa tahdissa heikentänyt yhteiskunnan turvaverkkoja, lisännyt eriarvoisuutta ja leikannut kansamme osaamisesta ja sivistyksestä. Puheissa perätään kaikilta vastuunkantoa, mutta hallituksen teot näyttävät toistuvasti, että suurimman taakan kantavat pienituloiset, naiset ja työttömät, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliiton budjettiriihelle lähettämässä listassa ehdotetaan muun muassa ylempään pääomatuloveroluokkaan yhden prosenttiyksikön korotusta sekä osinkoverotuksen uudistamista niin, että kaikkia osinkoja verotetaan samaan tapaan kuin julkisesti noteerattujen yhtiöiden osinkoja.

Vasemmistoliitto sanoo esittävänsä puolueen pitkään ajamaa ”Lex Claes Anderssonia”, joka antaisi yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille mahdollisuuden siirtyä eläkkeelle. Perussuomalaiset ovat nimenneet vastaavan esityksensä ”Lex Lindströmiksi” nykyisen työministerin mukaan.

Naisten työllisyyden parantamiseksi vasemmisto haluaa siirryttävän 6+6+6-malliin, jossa vanhempainvapaa pitenee 18 kuukauteen ja jaetaan kolmeen kuuden kuukauden jaksoon, joista yksi kummallekin vanhemmalle ja yksi jaettavaksi halutulla tavalla. Yksinhuoltaja saisi pitää koko 18 kuukauden vapaan. Puolue esittää, että päivähoitomaksujen korotus perutaan, subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen palautetaan ja että kaikille 3–5-vuotiaille lapsille taataan 15 tuntia viikossa maksutonta varhaiskasvatusta.

Vasemmistoliitto tiedottaa esittävänsä oman perusteellisen vaihtoehtobudjettinsa myöhemmin syksyllä eduskunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)