Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Arhinmäki teilaa budjettiesityksen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäellä ei ole juurikaan myönteistä sanottavaan hallituksen ensi vuoden budjettiesityksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paavo Arhinmäen mielestä valtion tehtävä olisi luoda kasvua ja työtä elvyttämällä. Budjetti on kuitenkin kiristävä, ei elvyttävä, hän sanoo.

– Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on puhunut paljon elvytyksen puolesta, se on oikea linja. Valitettavasti tämä puhe ei näy budjetissa. Kokoomuksen kamreerilinja ja kurjistava politiikka on pikemminkin vallalla, Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

– Kun Suomessa on mittava investointivelka ja työttömyysongelma, nyt olisi oikea aika lyhentää investointivelkaa rakentamalla ja kunnostamalla teitä ja raiteita sekä muun muassa homekouluja, hän esittää.

Niin ikään Arhinmäki arvostelee sitä, että oppivelvollisuusikä ei noussut 17 vuoteen.

– On todella valitettavaa, että sosiaalidemokraatit antoivat periksi tässä tärkeässä uudistuksessa.

Suurin yksittäinen epäkohta Arhinmäen mielestä budjetissa on eläkeläisten, työttömien ja opiskelijoiden indeksileikkaus.

– Tämä tarkoittaa sitä, että pienituloisten asema heikkenee ensi vuonna. Kun muun muassa ruoka, lääkkeet ja asuminen kallistuvat, ei tätä korvata pienituloisille. Tämä merkitsee kaikkiaan arviolta yli 300 miljoonan euron aukkoa pienituloisten ostovoimaan. Se on sosiaalisesti epäoikeudenmukaista ja heikentää palvelualojen työllisyyttä.

Myös budjetissa sovittu lapsivähennys joutuu Arhinmäen teilipyörään.

– Kaikki ovat myöntäneet, että lapsilisän leikkaaminen on väärä ratkaisu. Miksi ihmeessä tätä ei korjattu vaan sitä yritetään paikata monimutkaisella verovähennysjärjestelmällä? Tavoite on ollut vähentää verovähennyksiä ja selkeyttää verotusta. Nyt lapsiperheiden tuet muuttuvat entistä monimutkaisemmiksi, Arhinmäki kirjoittaa.

Rakennepaketin puolella suurin asia oli ”sote-raamin” asettaminen kunnille. Arhinmäki epäilee, että siitä tulee helposti ylhäältä annettu mekaaninen leikkuri, jolla hyvinvointipalveluja tullaan leikkaamaan.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto esittelee oman laajemman vaihtoehdon budjettiesitykselle syksyllä sen jälkeen kun budjetti on julkistettu yksityiskohtaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)