Verkkouutiset

Vasemmistoliitto esittää alipalkkauksen kriminalisointia

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esittää alipalkkauksen kriminalisoimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) valmistelemassa aloitteessa esitetään rikoslakiin lisäystä, jonka mukaan yleissitovan tai normaalisitovan työehtosopimuksen sisältämän palkanmaksuvelvoitteen rikkominen olisi jatkossa rangaistavaa.

Vasemmistoliiton mukaan aloitteen taustalla on halu kitkeä varsinkin ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistuva alipalkkaus. Viimeksi julkisuuteen nousseiden tietojen mukaan Turun telakan omistavan Meyer Turun alihankintayrityksissä oli maksettu jopa vain 2–3 euron tuntipalkkoja, joita oli kompensoitu päivärahoilla.

– Meyer Turun kaltaiset vastuulliset yritykset pyrkivät torjumaan aktiivisesti harmaata taloutta oma-aloitteisesti. Alihankintaketjut ovat kuitenkin niin laajoja, että pelkkä yritysten oma työ ei riitä, vaan tarvitaan alipalkkauksen yksiselitteisesti kriminalisoivaa lainsäädäntöä ja tehokasta valvontaa, Myllykoski sanoo.

Vasemmistoliiton mielestä olemassa oleva lainsäädäntö ei estä riittävässä määrin alipalkkausta. Esimerkiksi vuonna 2013 työsuojeluviranomainen havaitsi erään Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla toimineen puolalaisen yrityksen maksaneen työntekijöilleen työehtosopimuksen alittavia palkkoja.

Syyttäjä jätti kuitenkin syytteen nostamatta ja vetosi työoikeuden professori Seppo Koskisen lausuntoon, että alipalkan maksaminen ei ole rikos silloin, kun sitä maksetaan tasapuolisesti kaikille työntekijöille. Työsuojeluviranomaisen valitus valtakunnansyyttäjälle ei tuonut päätökseen muutosta.

– Oikeusministeriön mukaan rikoslaki nykyisellään riittää estämään alipalkkausta. Olkiluodon puolalaisyrityksen tapaus kuitenkin osoittaa, että alipalkkausta koskevaa lainsäädäntöä on tarpeen tiukentaa, Myllykoski perustelee.

Aloitteessa todetaan, että alipalkkaus on yhteiskunnalle erittäin haitallinen ilmiö. Alipalkkaus johtaa markkinoiden vääristymiseen, kun työehtoja polkevat yritykset saavat kilpailuhyötyä. Suomalaisten työntekijöiden mahdollisuus työllistyä heikkenee, jos urakat päätyvät alipalkattua ulkomaista työvoimaa käyttäville yrityksille. Tämä lisää sekä työttömyysturvamenoja että alentaa verotuloja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)