Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Poliittiset kokeilut ovat ”pirullisia”

Kokoomuksen kansanedustaja epäilee perustulokokeilun realistisuutta ja poliitikkojen rohkeutta kertoa totuus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pohtii Suomen Kuvalehden kolumnissaan suomalaista kokeilun ilmapiiriä.

Hänen mukaansa ne ovat oire siitä, että isoihin rakenteellisiin muutoksiin ei ole tarpeeksi poliittista tahtoa: kokeilut ovat eräänlaista sijaistoimintaa.

”Ohjelmien, selvitysten ja kokeilujen peräänkuuluttaminen oli ainakin kaltaiselleni Ruotsista vuonna 2012 muuttaneelle suorastaan silmiinpistävä suomalainen piirre. Eihän niissä sinänsä mitään pahaa ole, mutta mielestäni ne ovat myös ilmeistä sijaistoimintaa maassa, jossa ei ole syntynyt riittävää poliittista tahtoa ja uskallusta suurten rakennemuutosten toteuttamiseen”, Vartiainen kirjoittaa.

Vartiaisen mukaan vaarana on, että kokeilut ja ohjelmat huuhtovat isot kokonaisuudet pieniksi palasiksi.

”Ohjelmat ovat siitä pirullisia, että ne helposti latistavat muutospyrkimykset laajaksi pienten asioiden joukoksi ja yleiseksi vetoamiseksi sen puolesta, että kaikki jotenkin muuttavat käyttäytymistään”, hän kirjoittaa. Sixpack-hallitus toimii Vartiaisen mukaan tällaisen ”ersatz”-toiminnan ilmentymänä.

Vartiainen pitää hyvänä esimerkkinä, mitä tulee poliittiseen tahdonvoimaan ja hyvään toteutukseen, aikoinaan tehtyä peruskoulu-uudistusta. Samaa hän odottaa nyt sote-uudistukselta.

Vartiainen epäilee hallituksen perustulokokeilua. Hänen mukaansa kokeilujen tulisi olla hyvin tiukasti keskusjohtoisia ja niissä ei voi olla sijaa vapaehtoisuuteen. Silloin uudistusten vaikutuksista voi saada vakavasti otettavia tuloksia.

Hän myös muistuttaa, että suurista yhteiskunnallisista kokeilusta voi tehdä johtopäätöksiä vasta, kun kaikki ovat muuttaneet käyttäytymistään uudistuksen jälkeen.

Koeasetelmat ovat siten hänen mukaansa pätevämpiä rajallisissa ja pienemmissä uudistuksissa.

”Näistä syistä olen epäileväinen esimerkiksi sen suhteen, miten mielekästä on perustulon kokeileminen…on ilmeistä, että sosiaaliturvamme kaipaa laajempaa remonttia, sen jälkeen kun etujärjestöt edellisen kerran ns. Sata-komitean yritykset vesittivät.”

”Jos jonkinlaiseen perustulomalliin halutaan edetä, poliitikkojen on rehellisesti kerrottava uudistusten matematiikka. Jos halutaan edes kohtuullinen perustulo, sen on korvattava laaja joukko nykyisiä sosiaaliturvaetuuksia”, Vartiainen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)