Verkkouutiset

Valtio korvaa vastedes kuntien uusien tehtävien kulut

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen kuntien uusien ja laajenevien tehtävien rahoituksesta. Vuonna 2016 kuntien uudet tehtävät ja velvoitteet rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Päätös koskee vuoden 2013 kehyspäätöksen jälkeen annettuja tehtäviä. Tällä hetkellä kuntien uusien tehtävien rahoituksesta puolet katetaan valtionosuuksilla.

Mikäli kunnille esitetään vuoden 2015 aikana uusia tehtäviä ja velvoitteita, koskee täysimääräinen valtionosuus myös niitä.

”Olen erittäin tyytyväinen nyt tehtyyn päätökseen, jolla turvataan kunnille annettavien uusien tehtävien ja velvoitteiden rahoitus. Vastedes valtion on korvattava kunnille annettavista tehtävistä aiheutuvat menot täysimääräisesti. Uskon, että tämä saattaa osaltaan hillitä kunnille annettavien tehtävien määrää”, liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok.) toteaa valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Risikko kertoo seuranneensa huolestuneena kuntien peruspalvelujen valtionosuuksien vähenemistä.

”Tällä tehtävien rahoittamista koskevalla päätöksellä vahvistetaan kuntien rahoitusasemaa uusien tehtävien ja velvoitteiden osalta ja helpotetaan osaltaan valtionosuusprosentin alenemisen vaikutusta kuntatalouteen”, Risikko kommentoi.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuusprosentti alenee 25,42 prosenttiin vuonna 2015. Nykyinen valtionosuusprosentti on 29,57. Osa vähennyksestä liittyy vuoden 2015 alusta voimaan tulevaan valtionosuusuudistukseen.

Valtionosuusprosentin pienenemiseen vaikuttavat myös aiemmissa kehyspäätöksissä tehdyt valtionosuuden leikkaukset, ammattikorkeakoulujen rahoitusuudistukseen liittyvä vähennys ja kevään 2014 kehyspäätöksen sopeutustoimet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)