Verkkouutiset

”Opetusministeri kaivanut naftaliinista vasemmiston koulutusajatukset 70-luvulta”

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo tyrmää opetusministeri Krista Kiurun (sd.) oppivelvollisuuskaavailut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Raija Vahasalon mukaan opetusministeri Krista Kiuru ajaa vasemmistopuolueiden vanhaa 1970-luvun koulutuspolitiikkaa, kun hän ehdottaa oppivelvollisuuden pidentämistä koko toiselle asteelle.

Kiuru sanoi sunnuntaina maakuntalehtien haastattelussa, että seuraavassa hallitusohjelmassa lukio tai ammatillinen koulutus pitäisi saada nuorille pakollisiksi. Silloin oppivelvollisuuden osana jokainen nuori menisi joko lukioon tai ammatilliseen koulutukseen.

– Haluaako ministeri Kiuru kaventaa nuorten valinnanvapautta? Ehdotus ilmeisesti pudottaisi esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen omana koulutusmuotonaan kokonaan pois, ihmettelee Vahasalo.

– Kuitenkin nuorten oppisopimusta on päätetty kehittää voimakkaasti. Oppisopimus on joustava ja hyvin edullinen opiskelumuoto. Sen avulla myös työllistytään tehokkaammin kuin pelkän laitosmaisen pulpetissa istumisen kautta, muistuttaa Vahasalo.

– Saksassa ja Sveitsissä ei ole olemassa nuorisotyöttömyyttä. Meidän tulee kiireesti kehittää omaa oppisopimusmalliamme, jos haluamme torjua syrjäytymistä ja työttömyyttä. Ammattiyhdistysliike ei saa estää sitä.

Vahasalo syyttää Kiurua siitä, että tämä ajaa ideologisia muutoksia, kun pitäisi etsiä nykypäivään soveltuvia todellisia ratkaisuja.

– Meillä on vahvuutena se, että perusopetuksen jälkeen voi oppilas valita hänelle parhaiten soveltuvan paikan. Monipuolisista ja tasavertaisista vaihtoehdoista on pidettävä kiinni, toteaa Vahasalo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)