Verkkouutiset

Suomi osallistuu pohjoismaiseen EU:n taisteluosastoon

Suomi osallistuu aiemmin linjatun mukaisesti ensi vuonna pohjoismaiseen EU:n taisteluosastoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat torstaina, että Suomi asettaa helikopteriosaston, eli noin 70 sotilasta, korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa tammikuun alusta kesäkuun loppuun.

Taisteluosaston kokonaisvahvuus on noin 2500 sotilasta.

Suomen asettama helikopteriosasto, neljä NH90-helikopteria, on osa taisteluosaston lento-osastoa. Suomen osasto muodostuu maavoimien helikopteriosastosta ja tarvittavista tukielementeistä sekä taisteluosaston esikuntaan sijoitettavista esikuntaupseereista.

Helikopteriosaston tehtävänä on toteuttaa helikoptereilla tapahtuvat operaation lääkintäevakuointitehtävät.

Ukrainan vaalitulos antaa mahdollisuuden

Valiokunta pitää Ukrainan parlamenttivaaleja tärkeänä askeleena maan demokratialle.

– Vaalitulos antaa Ukrainalle mahdollisuuden jatkaa sen itsensä valitsemalla tiellä, utva totesi.

Utvan mukaan presidentti Petro Poroshenko ja Ukrainan uusi parlamentti sekä muodostettava hallitus tulevat tarvitsemaan kansainvälisen yhteisön täyden tuen Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisupyrkimyksissä ja yhteiskunnallisten uudistusten toteuttamisessa.

– Taistelut Itä-Ukrainan konfliktialueilla jatkuvat, eikä Venäjä ole täyttänyt kaikkia Minskin tulitaukosopimuksen ehtoja. Minskin sopimuksen toimeenpano kaikilta osin ja kaikkien toimesta on välttämätöntä.

Valiokunta myös toivoi, ettei Venäjä tunnustaisi Itä-Ukrainan separatistien suunnittelemia laittomia paikallisvaaleja marraskuun alussa.

– Krimin tataareihin kohdistuva painostus on huolestuttavaa. Kansainvälisten järjestöjen tulisi päästä Krimille selvittämään tataarien tilannetta. EU:n tuella käytävissä Ukrainan ja Venäjän välisissä kaasuneuvotteluissa on tärkeää saavuttaa tulos, utva toteaa.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli myös kaksoiskansalaisuudesta ja linjasi, että jatkotyössä selvitetään, mitkä voisivat olla ne valtion turvallisuuden kannalta kriittiset virat ja tehtävät, joissa kaksoiskansalaisuus voi muodostaa lojaliteettiristiriidan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)