Verkkouutiset

Utva ja Niinistö: Ukrainan alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen välttämätöntä

Ukrainan tilanne jatkuu utvan ja presidentti Sauli Niinistön mukaan huolestuttavana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta utva keskustelivat jälleen keskiviikkona Ukrainan tilanteesta.

Utva ja presidentti Sauli Niinistö katsovat, että jännite Itä-Ukrainassa on lisääntynyt. Hallituksen vetoomuksia hallintorakennusten aseellisen valtauksen lopettamisesta ei ole noudatettu. Ukrainan hallitus pyrkii velvollisuutensa mukaisesti palauttamaan järjestyksen, Suomen valtionjohto katsoo. Uhreilta ei ole vältytty ja väkivaltaisuuksien leviämistä pidetään mahdollisena.

Utva ja presidentti Niinistö toteavat lausunnossaan, että tilanteen rauhoittamiseksi ja jännitteiden lieventämiseksi tulisi kaikkien, mukaan lukien Venäjän, tehdä osuutensa.

Ukrainan, Venäjän, EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelut Genevessä huomenna torstaina ovat Suomen valtionjohdon mukaan tärkeä mahdollisuus etsiä neuvottelujen kautta ratkaisua, ja avata dialogi Ukrainan ja Venäjän välillä.

Ukrainan itsenäisyyden, yhtenäisyyden ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittaminen on välttämätöntä, presidentti ja utva linjaavat.

Keskustelussa todettiin myös, että Itämeren valtioiden neuvoston kesäkuun alussa järjestettävää kokousta ei aiemmista suunnitelmista poiketen järjestetä pääministeritason huippukokouksena. Kokous pidetään sen sijaan ympäristöministeritasolla. Muut kokoukset, kuten Euroopan unionin Itämeri-strategian vuosifoorumi, järjestetään suunnitelmien mukaisesti osana Turun Itämeri-tapahtumaa.

Utvan puheenjohtajana toimii pääministeri Jyrki Katainen. Muita jäseniä ovat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, ulkoministeri Erkki Tuomioja, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb, sisäministeri Päivi Räsänen, puolustusministeri Carl Haglund sekä kehitysministeri Pekka Haavisto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)