Verkkouutiset

Urpilaista härnättiin Rinteen kampanjarahoista – mitä ministeri vastasi?

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on vastannut Antti Rantakankaan kirjalliseen kysymykseen ay-rahojen käytöstä puheenjohtajakampanjoinnissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) katsoo, että ay-liittojen varoja tulisi lähtökohtaisesti käyttää toimintaan, joka ”edistää yhdistyksen säännöissä määriteltyä tarkoitusta”.

Edustaako Urpilaisen kanssa SDP:n puheenjohtajuudesta kisaava Antti Rinne tällaista tarkoitusta, tämä jää auki ministeri Urpilaisen tänään toimittamasta vastauksesta kansanedustaja Antti Rantakankaan (kesk.) kirjalliseen kysymykseen.

Rantakangas totesi helmikuun lopulla jättämässään kysymyksessä, että ”Joidenkin ammattiliittojen jäsenmaksuilla saatuja varoja on käytetty sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaehdokkaan kampanjakuluihin”.

Rantakankaan mukaan ”Herää kysymys, onko tämä ammattiyhdistysten tehtäviin kuuluva kustannus, jota yhteiskunta tukee jäsenmaksun verovapaudella. On pelkona, että jäsenmaksun verovähennysoikeuden legitimiteetti eli yleinen hyväksyttävyys murenee, jos jäsenmaksuja käytetään muuhun kuin jäsenistön etujen valvontaan.”

Rantakangas ei maininnut kirjallisessa kysymyksessään erikseen Antti Rinnettä, mutta yleisessä tiedossa on, että ainakin Rinteen taannoinen kampanjaliite rahoitettiin Metalliliiton ja Paperiliiton demariryhmien rahoilla.

Tulkintakysymys?

Rinne ei itse pitänyt asiaa paheksuttavana Nykypäivän maaliskuisessa haastattelussa:

– Ay-liikkeen yhtenä keskeisenä tehtävänä on vaikuttaa yhteiskuntaan ja sen kehitykseen. En näe mitään paheksuttavaa tässä jutussa. Meidän liittomme on esimerkiksi käyttänyt avoimesti joka vaaleissa ison summan rahaa, jotta saisimme eduskuntaan ja kunnanvaltuustoihin sellaisia ihmisiä, jotka ymmärtävät palkansaajien näkökulman. Minusta ay-liike on vielä jäljessä tässä vaikuttamisessa verrattuna siihen, minkälaista lobbaustyötä muut etujärjestöt tässä yhteiskunnassa tekevät, Rinne katsoi.

Urpilainen näyttäisi vastauksensa perusteella olevan hiukan toisilla linjoilla, vaikka vastausta voi tulkita toisinkin päin:

”Yhdistykselle sallitusta tarkoituksesta ja toimintamuotojen rajoituksista säädetään yhdistyslaissa. Kyseisen lain mukaan yhdistyksen tarkoitus, toimintamuodot ja jäsenmaksun maksuvelvollisuus määrätään kunkin yhdistyksen säännöissä. Vaikka yhdistyslaissa ei ole asiasta nimenomaista säännöstä, lähtökohtana on, että yhdistyksen varoja voidaan käyttää toimintaan, joka edistää yhdistyksen säännöissä määriteltyä tarkoitusta”, Urpilainen katsoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)