Verkkouutiset

Urpilainen vaatii eettistä markkinataloutta – lisää verovalvontaa ja lakiin pykälä yhteiskuntavastuusta

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) haluaa eettisyyttä markkinatalouteen. Hänen keinojaan ovat veroparatiisien lopettaminen, yritysten verojalanjälkien seuraaminen, yhteiskuntavastuun lisääminen osakeyhtiölakiin ja ulkomailla asuvien eläkeläisten verottaminen kotimaassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Aika moni taloustieteilijä sekä yhteiskuntatieteilijä on todennut, että nykyisenkaltainen talousjärjestelmämme on rikki, josta yhtenä osoituksena on finanssikriisi, Urpilainen sanoi tiistai-iltana keskustelutilaisuudessa Helsingin yliopistolla.

Urpilainen keskusteli valtionvarainministeriön järjestämässä tilaisuudessa kirkonmiesten kanssa eettisestä markkinataloudesta. Paikalla olivat luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, metropoliitta Ambrosius ortodoksisesta kirkosta ja katolisen kirkon piispa Teemu Sippo.

Veroparatiisit, eriarvoisuuden kasvu ja ilmastonmuutos osoittavat Urpilaisen mielestä hyvin, miksi talousjärjestelmämme on rikki. Hänen mielestään järjestelmää pitäisi muuttaa suuntaan, joka tuottaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää kasvua.

Yritysten verojalanjäljet selvitetään

Konkreettisena asiana ”omalta työpöydältään” Urpilainen esitteli selvityksen yritysten verojalanjäljestä.

Tällä hetkellä hänen mukaansa ei ole tiedossa, kuinka paljon valtion menettää verotuloja johtuen veroparatiiseista ja veronkierrosta. Nyt käynnistetään selvitys, jolla summa yritetään saada selville.

Myös valtionyhtiöihin on hänen mukaansa yritetty kehittää verojalanjälkien raportointia.

– Keskeinen kysymys on muuttaa kansainväliset pelisäännöt niin, että meillä ei tulevaisuudessa ole veroparatiiseja, hän kertoi.

Osakeyhtiölakiin yhteiskuntavastuu

Urpilainen pohdiskeli myös osakeyhtiölainsäädännön ajankohtaisuutta voiton tuottamisen osalta.

– Pitäisikö tulevaisuudessa olla myös niin, että osakeyhtiölaissa olisi jonkinlainen maininta yhteiskuntavastuusta, että yrityksen tehtävä ei ole ainoastaan tuottaa taloudellista voittoa, vaan sillä on myös jonkinlaisia yhteiskunnallisia tavoitteita, hän kysyi.

Espanjan suomalaiseläkeläisten verot Suomeen

Espanjassa asuvien suomalaisten eläkeläisten verotukseenkin ollaan puuttumassa.

– Olemme parhaillaan neuvottelemassa verosopimuksia sekä Espanjan että myös Portugalin ja Ranskan kanssa. Tarkoitus on saavuttaa sellainen verosopimus, että jatkossa eläkeläiset maksavat veronsa Suomeen, hän kertoi.

Urpilainen muistutti lopuksi, että pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunnan malli on haastettuna, jos emme pysty talousjärjestelmäämme kehittämään.

Rakkaus ja totuus

Kirkonmiehet eivät esittäneet konkreettisia ehdotuksia talousjärjestelmän kehittämiseksi.

Mäkinen kertoi tavanneensa Roomassa komissaari Olli Rehnin. Mäkinen oli juuri sitä ennen keskustellut Vatikaanin kardinaalin kanssa ja Rehn puolestaan Italian poliittisten päättäjien kanssa taloudesta.

– Totesin, että kyllä me aika lailla erilaisista maailmoista tulimme, Mäkinen sanoi.

Ambrosius puolestaan arveli, että valtiovarainministeriöllä menee jo tosi huonosti, kun piispatkin huudetaan apuun.

– Kyllähän kirkon ydintehtävä on jossain ihan muualla kuin yrittää olla talouselämän etiikan ekspertti, hän huomautti Urpilaiselle.

Sippo arvioi, että talouden on tarkoitus palvella ihmistä ja ihmisyhteisöä.

– Jumala on meidät luonut tähän maailmaan ja hän on antanut meidän tehtäväksemme viljellä ja rakentaa tätä maailmaa. Sen me teemme parhaiten yhdessä ja tähän yhdessä tekemiseen talouden piirissä kuuluu rakkaus ja myös totuus, hän painotti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)