Verkkouutiset

”Euroopassa siirrellään rajoja – Suomenkin mietittävä omaa tilannettaan”

Carl Haglundin mukaan hyvään naapuruussuhteeseen kuuluu, että voidaan puhua myös vaikeista asioista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) totesi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa, että EU:n puolustusministerikokouksessa keskiviikkona käytiin ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta. Kuultavana oli Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun EU:n puolustusministerit käsittelivät Ukrainaa.

– On selkeää, että Ukrainan kriisi tuo mukanaan sitä, että moni maa tulee panostamaan lähivuosina enemmän rahaa puolustukseen, ja puolustusyhteistyön tarve kasvaa, kun varmasti myös Nato tiivistää rivejään, Haglund totesi Ylen haastattelussa.

Haglundin mukaan kriisillä on jo ollut vaikutuksensa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Esimerkiksi Nato-jäsenyydestä on hänen mielestään tehtävä päätöksiä vasta, kun akuutti kriisi on ohi.

– On aivan selvää, että tämän kriisin johdosta varmasti Nato-keskustelu ja sen sävy muuttuvat. Tässä vaiheessa on ennenaikaista vetää johtopäätöksiä, Haglund katsoo.

– Kun lähdetään Euroopassa siirtämään rajoja sotilaallisin toimin, niin kuin nyt on tehty, niin kyllä se johtaa vääjäämättä siihen, että Suomenkin on mietittävä omaa tilannettaan, ja miten tämän tyyppinen toiminta vaikuttaa meidän ulko- ja turvallisuuspoliittisiin johtopäätöksiin. Sitä keskustelua varmasti käydään lähivuosina.

Haglund painottaa, ettei Suomi voi ulkoistaa maanpuolustustaan omien rajojensa ulkopuolelle.

– Ollaan sitten Natossa tai ei, maanpuolustus on pidettävä kunnossa.

Haglundin mukaan epävarmaa on, miten spontaaneja Itä-Ukrainan tapahtumat ovat.

– Esimerkiksi eilen kokouksessa kävi ilmi, että Ukrainan viranomaiset ovat pidättäneet henkilöitä jotka ovat venäläisiä ja jotka ovat tulleet Venäjän puolelta agitoimaan ja järjestelmään näitä eri selkkauksia. Missä laajuudessa sitä toimintaa on, on epävarmaa, Haglund sanoo.

– Tämä oli ainakin minulle uusi tieto, joskin viitteitä ja arvioita, että tämä on tilanne, siitä tietenkin on ollut viime viikkoina epäilyjä.

Haglundin mukaan EU:n on syytä suhtautua tilanteeseen maltillisesti.

– EU haluaa, että huomisen neuvottelut Genevessä onnistuisi. Jos katsotaan pidemmän päälle, niin ei tämä kriisi tule aseellisin toimin ratkeamaan. Jos se ratkeaa, niin ollaan tosi vakavassa paikassa.

Ukrainan, Venäjän, EU:n ja Yhdysvaltojen on tarkoitus neuvotella kriisistä huomenna Genevessä.

Haglundin mukaan Suomen valtionjohdon eli hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan utvan sekä presidentin Ukraina-kannanotot ovat olleet harvinaisen selkeitä.

– Hyvään naapuruussuhteeseen kuuluu, että voidaan puhua myös vaikeista asioista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)