Verkkouutiset

Vihreät puolustaa energiatodistusta – ”kansalaisaloite ei ratkaise ongelmia”

Vihreän eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajan Oras Tynkkysen mukaan energiatodistuslain muuttamista ajava kansalaisaloite ei ratkaise siihen liittyviä ongelmia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oras Tynkkynen kirjoittaa blogissaan, että energiatodistuksiin liittyy paljon perusteltuja huolia.

– Energiatodistuslain muuttamista ajava kansalaisaloite ei kuitenkaan ratkaise näitä ongelmia, Tynkkynen toteaa. Kansalaisaloite on tänään keskustelussa eduskunnassa.

Tynkkynen myöntää, että energiatodistuksen laatiminen on joissakin tapauksissa raskasta ja kallista.

– Iäkkäältä omakotitalon asukkaalta on täysin kohtuutonta vaatia yli tuhatta euroa yhdestä paperilapusta taloa myydessä. Tähän ongelmaan kansalaisaloite ei valitettavasti kuitenkaan puutu, Tynkkynen kirjoittaa.

Tynkkysen mukaan aloite yrittää osin myös ratkaista ongelmia, joita ei ole.

Aloitteessa esitetään, että rakennusten energiatodistuksissa pitäisi ilmoittaa myös toteutunut energiankulutus.

– Kuitenkin jo voimassa olevassa laissa todetaan, että ”toteutunut ostoenergiankulutus on ilmoitettava, jos tieto on saatavilla”, Tynkkynen toteaa.

Kansalaisaloitteessa arvostellaan myös sitä, että nykylain mukaan rakennuksen energialuokitus perustuu energiankulutuksen ohella lämmitystapaan. Jos lämmittää sähköllä, luokituksen määrittämisessä käytetty kerroin on selvästi huonompi, kuin jos lämmittää vähäpäästöisesti pelleteillä.

Tynkkysen mukaan lämmitystavan huomioon ottamisessa on vissi tolkku.

– Rakennuksen ilmastokuormitus riippuu olennaisesti energiankulutuksen ohella energianlähteestä.

– Vihreät on johdonmukaisesti puolustanut sitä, että kansalaiset voivat aloitteilla nostaa tärkeäksi kokemiaan asioita päättäjien käsittelyyn. Siksi myös tällä kertaa ajamme aloitteelle eduskunnassa asiallista, perusteellista ja avointa käsittelyä, Tynkkynen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)