Verkkouutiset

Voiko EU sittenkin luopua lisäpakotteista? Näin tutkijat kommentoivat

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith pitää mahdollisena, että EU:ssa syntyy uusi tilannearvio.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:ssa lähdetään siitä, että lisäpakotteet tulevat voimaan joka tapauksessa, vaikka niitä päätettiin lykätä. Miksei ainakaan julkisuudessa ole haluttu avata mahdollisuutta pakotteista luopumiseen?

Verkkouutisten kysymykseen vastasivat tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista sekä ja Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

Sinikukka Saari: – Tämän koko pakoteuhan ja sen logiikan, että niitä asteittain kiristetään, täytyy olla vaikuttava. Mikäli se on epämääräinen, silloin ei varmaan voida olettaa, että mitään tapahtuisi.

– Minkä takia pakotteita lykättiin? Jos olisi sanottu tässä vaiheessa, että pakotteita ei tule, jos tulitauko pitää, viesti ei olisi ollut niin vakuuttava. EU:n tasolla on varmasti konsensus myös siitä, että tulitauko sinällään ei voi olla riittävä, vaan vaaditaan myös muuta. Nythän Venäjä on vetämässä joukkojansa pois Ukrainasta, mikä näyttääkin positiiviselta. Tulitauko on vain yksi osa tätä konfliktin ratkaisua.

Hanna Smith: – Tämä pakotepelote on hyväksi sille, että tulitauko Itä-Ukrainassa saataisiin jotenkin pitämään. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi tätä asiaa (mahdollisuutta lisäpakotteista luopumiseen) ei ole julkisuudessa haluttu lähteä avaamaan.

– Mielestäni on mahdollista, että EU:ssa voidaan tehdä kuitenkin uusi tilannearvio niin kauan kuin pakotteet eivät ole päällä. Vaikka pakotteet on valmisteltu, ei se tarkoita vielä sitä, että ne täytyy ottaa käyttöön jos tälle ei katsota olevan hyvää syytä.

– On tärkeätä pystyä kuitenkin osoittamaan, että EU on tosissaan tässä asiassa. EU:ssa halutaan myös varmistaa, että Venäjän puolelta ei kohdistu mitään uusia toimenpiteitä, jotka eivät ole hyväksyttävissä.”

Voidaanko pakotteilla tai niiden uhkailulla vaikuttaa Venäjän toimintaan Ukrainassa?

Sinikukka Saari: – Kyllä, mutta on selvää, että pakotteet eivät tuo nopeita voittoja, Venäjän tapauksessa vielä vähemmän kuin monien muiden maiden kohdalla. Pakotteiden kääntöpuolena on niin sanotun saarretun maan reaktio eli kansallistunne nousee, mikä on näkynyt myös Venäjän kohdalla.

– Pitkällä tähtäimellä pakotteilla on toki vaikutusta. Ne ovat ihan tuntuva ja vakava uhka Venäjän valtiontaloudelle ja bisnesintresseille. Jo tähän saakka toimeen pannuilla pakotteilla on ollut ihan selkeä vaikutus Venäjän talouteen.

Hanna Smith: – Tällä kolmannella pakotekierroksella jo voidaan. Varsinkin ensimmäinen kierros oli hyvin symbolinen, toisessa oli jo mukana konkreettisempia toimia, joskin lähinnä pitkällä aikavälillä vaikuttavia.

– Jos tämä kolmas kierros tulee, se laittaa jo päättäjät Venäjällä miettimään, kuinka pitkälle tilanteen halutaan kiristyvän. Pakotteet kohdistuvat energiasektoriin, joka tuo ne isot rahat Venäjälle. Muilla toimilla voidaan tehdä Putinin ystävien elämä hankalaksi, mutta tässä mennään jo lähemmäs ydintä.”

Oliko EU:n päätös lykätä pakotteiden voimaantuloa mielestäsi hyvä?

Sinikukka Saari: – Se oli päätös, joka tehtiin EU:ssa kuitenkin konsensuksella. En näe, että tämä olisi ollut mikään suuri virhe, koska lisäpakotteista on lähtökohtaisesti kuitenkin jo sovittu. Pakotteiden lykkäystä ja Suomen asemaa tässä on ehkä vähän turhaan paisuteltu niin ulkomaisessa kuin suomalaisessakin mediassa.

Hanna Smith: – Oli. Minusta on hyvä, että lisäpakotteet on valmisteltu, ne ovat olemassa ja tämä pakotepelote on vahvasti esillä ja siihen täytyy kaikkien EU-maiden sitoutua. Mutta olen myös sitä mieltä, että pakotteet pitäisi ottaa käyttöön silloin, kun on olemassa ihan selkeä, suora syy, miksi.

– Tällä hetkellä en vielä näe syy-yhteyttä lisäpakotteiden asettamiselle ellei ole jotain sellaista, mitä en itse osaa nähdä EU:n näkökulmasta. Itä-Ukrainaan on saatu aikaan tulitauko, vaikka se onkin hataralla pohjalla ja sekin on tapahtunut, että Venäjä neuvottelee Ukrainan kanssa suoraan.

– Jos lisäpakotteet asetetaan, EU:n täytyy osata argumentoida miksi ja minkä halutaan muuttuvan. Niitä ei pidä heittää päälle vain varmuuden vuoksi. Jos halutaan, että Venäjä luovuttaa Krimin takaisin Ukrainalle ja lopettaa kaikenlaisen sekaantumisen Ukrainan asioihin, silloin ne pakotteet tietysti pitää laittaa päälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)