Verkkouutiset

”Näen tässä sellaisen tennisottelun Arhinmäen ja Soinin välillä”

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset yrittävät hyötyä Kreikan vaaleista eri tavoin, katsoo Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan vaalien vaikutusta vasemmistoliiton kannatukseen Suomessa suuntaan taikka toiseen on tässä vaiheessa vaikea spekuloida. Näin arvioi Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Vasemmistoliiton kannalta kyseessä on hyvin kaksiteräinen miekka. Toisaalta he ovat olleet hallituksessa aikanaan hyväksymässä näitä tukemisia ja heitä pystytään sillä lyömään, Jokisipilä muistuttaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on iloinnut näyttävästi Syriza-puolueen menestyksestä paikan päällä Kreikassa. Arhinmäen mielestä EU:n ajama tiukka talouskuripolitiikka ei ole purrut, vaan kansan kurjistuminen on jatkunut ja tilanteesta ovat hyötyneet lähinnä rikkaat oligarkit. Kreikan talouden jaloilleen saattamiseksi velkoja pitäisi hänestä antaa anteeksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on taas muistuttanut hanakasti puolueen jo vaalien 2011 alla omaksumasta tiukasta Kreikka-linjasta ja väittänyt, että kriisiä on hoidettu ja hoidetaan suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

– Näen tässä sellaisen tennisottelun Arhinmäen ja Soinin välillä, katsoo Jokisipilä.

Miten Kreikan vaalitulos sitten heijastuu eduskuntavaalien asetelmiin Suomessa, tätä on Jokisipilän mielestä vielä vaikea ennakoida.

Hänestä vaaliasetelmissa kyse on ennen kaikkea kuitenkin siitä, miten uskottavia vaihtoehtoja puolueet pystyvät esittämään kotimaan politiikan ongelmien ratkomiseen.

Syrizalle ”poliittisen taidon kysymys”

Kreikan Syriza-puolueen menestyksen Jokisipilä uskoo heijastuvan kuitenkin vasemmistopuolueiden kannatukseen Euroopassa – ainakin lyhyellä tähtäimellä.

– Kyllähän tämä nyt antaa virtaa tällaisille vastaaville vasemmistopopulistisille puolueille ympäri Eurooppaa. Vaalitulostahan ei saa pois pyyhittyä. Riippumatta siitä, mitä Kreikassa tämän jälkeen tapahtuu, eri maiden vasemmistopuolueet yrittävät ottaa oppia, miten kampanja toteutettiin ja minkälaisia lupauksia siinä annettiin, Jokisipilä arvioi.

Jokisipilä pitää kuitenkin selvänä, ettei Syriza voi lunastaa tiukkoja vaalilupauksiaan, vaan joutuu hakemaan kompromissipolitiikkaa kannattajiensa ja ulkoisten neuvottelukumppanien, lähinnä EU:n väliltä.

– Tämä on Syrizalle poliittisen taidon kysymys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)