Verkkouutiset

”Me emme opeta ihmisiä sosiaaliturvalle, vaan työn tekemiselle”

RKP:n kansanedustaja väitti, ettei hallitus halua maahanmuuttajien työllistyvän, sillä se houkuttelisi lisää maahanmuuttajia Suomeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz sanoi eduskunnassa, että perussuomalaisten maahanmuuttokriitikkojen Nuivasta manifestistä on tullut hallituksen linja.

– Kaikki toimet ovat suuntautuneet niin sanottujen vetovoimatekijöiden vähentämiseen, Adlercreutz sanoi eduskunnan käydessä tänään tiistaina ajankohtaiskeskustelua turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta.

Adlercreutz väitti, ettei kotouttaminen kiinnosta hallitusta. Hän listasi, että kotouttamista on vaikeutettu tekemällä turvapaikkapäätökset määräaikaisiksi ja perheiden yhdistämisestä tehdään lähes mahdotonta.

– Jos täällä työllistyy, se on vetovoimatekijä. Se houkuttelee tänne lisää maahanmuuttajia, Adlercretz heitti. Hänen mielestään työllistymistä pitäisi helpottaa.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ihmetteli Adlercreutzin puheita. Hallitus julkisti tänään kotouttamisen toimintasuunnitelman.

– Tällainen, että kotouttaminen ei muka kiinnosta, se on höpönpöpön puhetta.

Lindström sanoi ottavansa itseensä väitteen, että työllistyminen olisi vetovoimatekijä.

– Minä teen kaikkeni, jotta joka ikinen näistä työllistyisi, koska sitä kautta he rupeavat maksamaan veroja ja ovat osa tätä yhteiskuntaa. Hallituksen politiikka on sitä, että me emme opeta ihmisiä sosiaaliturvalle, vaan työn tekemiselle, Lindström painotti.

”Hallitus on epäonnistunut EU-pöydissä”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että Suomen on ollut pakko tiukentaa linjaansa, koska viime syksynä suomalaisen yhteiskunnan kestävyys oli koetuksella.

– Kun eurooppalaiset maat, jopa Ruotsi, toimivat tiukentamalla omia turvapaikkajärjestelmiään, meidän oli toimittava samalla tavalla, Orpo sanoi.

Nyt tilanne on Orpon mukaan hallinnassa, mutta Suomeen jo tulleiden 30 000 turvapaikanhakijan asioiden käsittely on nyt oleellista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi puolueensa koko ajan korostaneen, että haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä pitäisi auttaa kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta ja ottaa pakolaisia suoraan pakolaisleireiltä suomalaisiin kuntiin.

– Hallitus on EU-pöydissä epäonnistunut lähdettyään mukaan sisäisten siirtojen järjestelmään, joka osoittautui kaiken lisäksi toimimattomaksi, Essayah sanoi.

Orpo vastasi, että kiintiöpakolaisten ottamiseen on tähdättävä, mutta niin kauan kuin turvapaikanhakijoita tulee hallitsemattomasti, se on ensin saatava hallintaan.

Orpo totesi, että eurooppalainen lainsäädäntö ja turvapaikkajärjestelmä eivät toimi tällä hetkellä ja siksi niitä uudistetaan. Orpo mainitsi rajavalvonnan ja turvapaikanhakijoiden palauttamisen.

– Uudistaminen on Suomen etu ja meidän on oltava siinä aktiivisesti mukana.

Perheenyhdistämisen tulorajat ”aivan käsittämättömät”

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar sanoi, ettei hän voi monien muiden tavoin yhtyä sisäministeri Orpon toiminnan kehumiseen, sillä hallitus tekee Yanarin mielestä epäinhimillistä politiikkaa. Hän otti esille perheenyhdistämisten rajaamisen tulojen perusteella.

– Jos tienaat saman verran kuin kantasuomalainen toimittaja, lähihoitaja, kahvila- ja baarityöntekijä, sairaanhoitaja, et saa Suomeen puolisoasi etkä kahta lastasi, Yanar päivitteli ja piti tulorajoja ”aivan käsittämättöminä”.

Myös muutamat muut vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat puuttuivat perheenyhdistämisasiaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson sanoi, että hallituksen lakiesitys perheen yhdistämisen kriteerien tiukentamisesta tulee vaikeuttamaan lasten ja naisten pääsyä turvaan ja Suomesta turvapaikan saaneiden ihmisten kotoutumista.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vastasi, että on helppoa arvostella perheen yhdistämisen kriteereiden tiukentamista.

– On totta, että se ei edistä jo tänne saapuneiden ja saapuvien turvapaikanhakijoiden kotoutumista. Mutta asian toinen puoli on se, että mikään määrä ei ole kattona, jos Suomi ainoana maana Euroopassa jäisi tässä edullisempaan tilanteeseen kuin muut, Zyskowicz sanoi.

Sisäministeri Orpo halusi korostaa, että Maahanmuuttovirasto tekee joka kerta henkilökohtaisen arvion ja punnitsee lapsen edun perheenyhdistämistapauksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)