Verkkouutiset

Sisäministeri: Turvapaikkatilanne vaatii yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Euroopan poikkeuksellinen turvapaikkatilanne vaatii yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n sisäministerit kokoontuivat maanantaina ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon. Kokouksessa sovittiin EU:n toimista ja tulevasta työskentelystä muuttoliikkeen paremmaksi hallitsemiseksi. Suomea edusti sisäministeri Petteri Orpo.

– Keskustelussa tuotiin tänään selkeästi esille se, että hallitsematon maahanmuutto aiheuttaa paitsi inhimillistä kärsimystä turvapaikanhakijoille myös vaikeasti hallittavia tilanteita jäsenmaissa. Euroopan on tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kyettävä toimimaan määrätietoisesti ja ripeästi, Orpo kertoo tiedotteessaan.

Euroopan komissio esitteli 9. syyskuuta uudet ehdotuksensa siitä, miten muuttoliikettä voitaisiin hallinnoida paremmin ja samalla edistää EU:n sisäistä solidaarisuutta ja taakanjakoa.

Tilapäinen hätätilamekanismi otetaan käyttöön Italian, Kreikan ja Unkarin auttamiseksi. Kaiken kaikkiaan sisäiset siirrot koskevat 120 000 henkilöä. Suomi ottaa vastaan yhteensä noin 2400 turvapaikanhakijaa Italiasta, Kreikasta ja Unkarista kahden vuoden aikana.

Suomen kannan mukaan lisätoimenpiteiden käyttöönotto on perusteltua ja oikeutettua näihin maihin kohdistuvan jatkuvan muuttoliikepaineen vuoksi.

– Kyseessä on yhteinen eurooppalainen ongelma, jonka ratkaisemiseen kaikkien jäsenvaltioiden on osallistuttava. Suomi on omalta osaltaan valmis osallistumaan taakanjakoon. Pidän ehdottomana edellytyksenä, että samalla viedään määrätietoisesti eteenpäin muita toimia, kuten tehokkaat palautukset, EU:n yhteiset käsittelykeskukset ja turvallisten alkuperämaiden luettelo, Orpo korostaa.

Italiassa ja Kreikassa ollaan avaamassa EU:n yhteiset käsittelykeskukset (ns. hotspotit). Tämä tehostaa turvapaikanhakijoiden tunnistamista ja rekisteröintiä.

Suomen mielestä on välttämätöntä, että EU:n alueelle saapuvat turvapaikanhakijat tunnistetaan pikaisesti, heidät rekisteröidään ja heiltä otetaan sormenjäljet. Tämä on ehdottoman tärkeää Dublin- ja Schengen-järjestelmien toimivuuden kannalta.

EU:n puitteissa ryhdytään myös valmistelemaan turvallisten lähtömaiden listaa. Komission ehdotuksen mukaan Balkanin maita ja Turkkia pidettäisiin turvapaikkahakemuksia käsiteltäessä turvallisina alkuperämaina, jolloin näiden maiden kansalaisten hakemukset voitaisiin käsitellä nopeammin.

Lue myös: Sisäministeri Orpo Ylelle: Pohjois-Suomessa aloitetaan tehostettu rajavalvonta

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)