Verkkouutiset

Ulkoministeri: Ukrainalla kiistämätön oikeus ja velvollisuus palauttaa järjestys

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) korosti Ukraina-puheessaan maan laillisen hallinnon asemaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Krimin annektointi ja Ukrainan destabilisointi ovat toimia, jotka rikkovat Venäjän hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia ja uhkaavat Ukrainan koskemattomuutta”, Erkki Tuomioja sanoi eduskunnan Ukraina-keskustelussa tiistaina.

Tuomiojan korosti Ukrainan vaaleilla valitun presidentin Petro Poroshenkon laillista asemaa maan johdossa. Hänen mukaansa Ukrainan hallituksella on koko ajan ollut kiistämätön oikeus ja velvollisuus palauttaa maahan järjestys.

”Aseistetuilla separatistijoukkioilla ei ole minkäänlaista valtakirjaa esiintyä Donbassin alueen venäjänkielisen väestön nimissä”, Tuomioja totesi.

Tuomioja muistutti, että venäjänkielisillä ukrainalaisilla on myös legitiimejä huolia ja odotuksia, joihin niin kutsuttujen separatistien aseistariisuminen ei hänen mukaansa vielä vastaa.

Hän peräsi vuoropuhelun kautta aikaansaatavan poliittisen ratkaisun tärkeyttä. Hänen mielestään ratkaisussa on otettava huomioon kaikki osapuolet.

”Uudistukset ovat tarpeen konkurssin partaalla horjuvassa maassa kaikille ukrainalaisille, joilla tähän asti ei ole ollut mahdollisuutta elää demokraattisessa ja korruptiosta vapaassa oikeusvaltiossa”, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mukaan Ukrainan tilanteen viimeaikainen kärjistyminen johtuu todennäköisesti Venäjän yrityksestä estää Ukrainan terrorisminvastaisen operaation loppuun saattaminen ja sen halusta parantaa näin separatistien neuvotteluasemaa.

”Pidemmälle meneviä hyvin vaarallisiakaan tavoitteita ei voida sulkea laskuista pois”, Tuomioja totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)