Erkki Tuomioja: Suomen oltava valmis sotilaallisen avun vastaanottamiseen ja antamiseen

Entinen ulkoministeri kritisoi sotilaallisen harjoitusyhteistyön viestintää ja valmistelua, mutta näkee tärkeänä kriisitilanteiden valmiudet.

  • LKS 20151215 SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja eduskunnan täysistunnossa 15. joulukuuta 2015, jossa keskusteltiin vasemmistoliiton ja vihreiden tekemästä välikysymyksestä Kokoomuksen valtiovarainministeri Alexander Stubbin puheista eduskunnassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Erkki Tuomioja.

    ()

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) pitää viimeaikaista tiedottamista kansainvälisen sotilaallisen harjoittelutoiminnan osalta epäonnistuneena. Päättäjät ovat hänen mukaansa kansanedustajia myöten saaneet lukea mediasta tietoja, joita heille olisi pitänyt kertoa hallituksen linjausten jälkeen.

– Yhtä lailla kritiikkiä on herättänyt se, että lisääntyvän harjoitustoiminnan luonnetta ja sen poliittisia ulottuvuuksia ja tulkintoja ei näytä päätösten valmistelussa juurikaan arvioidun, hän kirjoittaa blogissaan.

Harjoitustoiminnan lisääntymistä hän pitää kuitenkin myönteisenä ja puolustusvalmiuden kehittämisen kannalta tarpeellisena.

– Jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa on lisääntyvä varautuminen paikallaan, mutta se ei voi korvata vaikuttamista, hän arvioi.

Tuomiojan mukaan on pidettävä kristallinkirkkaana se periaate, että sotilaallisesti liittoutumaton Suomi hoitaa itse oman puolustuksensa. Yhtäältä on oltava valmis myös tarvittaessa ottamaan vastaan ja myös antamaan YK:n peruskirjaa ja EU-sopimusten velvoitteita kunnioittaen harkintansa mukaan sotilaallista apua kriisitilanteissa.

– Yhtä lailla pitää olla kristallinkirkkaana periaatteena se, että emme missään oloissa salli kenenkään käyttää Suomen maaperää tai ilmatilaa muille maille vihamielisiksi tulkittaviin tarkoituksiin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.