Tuomiojalta ymmärrystä presidentin näkemyksille – pakolaissopimus ei kuitenkaan sivuutettavissa

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä ongelmia voidaan pohtia EU-tasolla.

  • LKS 20150419 SDP:n Erkki Tuomioja puolueen eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa Helsingissä 19. huhtikuuta 2015. ... Erkki Tuomioja of the Social Democratic Party attends party's parliamentary elections reception in Helsinki, Finland on April 19, 2015. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Erkki Tuomioja.

    ()

Entinen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä maahanmuuttoon liittyviä käytännön ongelmia ja sopimuksia on voitava tarkastella uudelleen EU-tasolla. Hän yhtyy näin presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheessaan esittämiin näkemyksiin EU:n mahdollisuuksista toimia asiassa.

Jotkut vasemmistopoliitikot ovat kummastelleet presidentin puhetta, jossa tämä katsoi muun muassa, että kansainväliset säännökset ja niiden tulkinta on kehittynyt "aivan toisenlaisissa olosuhteissa". Presidentti kuitenkin kiisti myöhemmin tarkoittaneensa, että kansainvälisiä sopimuksia ei pitäisi noudattaa.

Tuomioja näkee asian näin:

– Suomen intressi pienenä maana on, että kansainvälisiä sopimuksia kunnioitetaan. Totta kai voi olla tarvetta niiden muuttamiseen, tarkistamiseen ja uusiinkin sopimuksiin ja se on ihan ilmeistä nimenomaan EU-tasolla. Mutta se, mikä on minusta hyvin selvää, että pakolaissopimusta, pakolaisten suojelun tarpeen sivuuttamista, sitä ei voida ottaa esiin. Se on ehdoton raja, Tuomioja painottaa.

Tuomioja yhtyy presidentin viittamaan ongelmaan, jossa turvapaikanhakijoiden joukossa on hyvin erilaista väkeä. Taustojen selvittäminen vie aikaa.

– Sehän on Suomen ja avustajamaiden yhteistyön ongelma. Siitä ei voida syyttää niitä, jotka ovat todellisen suojelun tarpeessa, Tuomioja kuitenkin huomauttaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.