Verkkouutiset

NY Times: Trump tiesi jo tammikuun alussa, että FBI tutkii hänen avustajaansa

Michael Flynn työskenteli Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin hyväksi, mutta ei ilmoittanut asiasta viranomaisille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin esikunta tiesi jo tammikuun alussa, että FBI tutkii ex-kenraali Michael Flynnin toimia. Flynn kertoi tutkinnasta itse. Tiedosta huolimatta Trump nimitti Flynnin turvallisuusneuvonantajakseen.

Asiasta kertoo New York Times, joka nojaa tietonsa kahteen nimettömänä pysyttelevään henkilöön.

Tutkinnan takana oli viimesyksyinen tapaus, jossa Flynnin epäiltin toimineen vieraan valtion hyväksi.

Flynn sopi elokuussa turkkilaisen liikemies Ekim Alptekinin kanssa, että Flynn tekee 90 päivän pituisen vaikuttamiskampanjan, jonka tarkoituksena on vahingoittaa Yhdysvalloissa asuvan Fethullah Gülenin mainetta. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt Gülenia viime kesän vallankaappausyrityksestä.

Flynnin ja Alptekinin välisen sopimuksen arvo oli 600 000 Yhdysvaltain dollaria. Yhdysvaltojen laki vaatii, että Flynnin olisi pitänyt ilmoittaa viranomaisille sopimuksesta, koska hän työskenteli vieraan valtion hyväksi.

Flynn ei kuitenkaan tehnyt ilmoitusta, minkä vuoksi liittovaltion poliisi FBI aloitti tutkinnan.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama, joka oli antanut potkut Flynnille sotilastiedusteluviraston johtajan paikalta, varoitti Trumpia Flynnin kytköksistä. Trump kuitenkin nimitti Flynnin neuvonantajakseen.

Flynn ehti toimia virassaan vain 24 päivää, kun hän helmikuussa joutui jo eroamaan. Syynä ei kuitenkaan ollut tutkinta Turkin-yhteyksistä, vaan hänen joulukuinen tapaamisensa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa.

Flynn kertoi tulevalle varapresidentti Mike Pencelle keskustelleensa Kisljakin kanssa vain lomanvietosta. Myöhemmin tuli kuitenkin ilmi, että Flynn ja Kisljak olivat keskustelleet myös Yhdysvaltain Venäjä-pakotteista.

Trump pyysi FBI:n johtaja James Comeytä, että tämä lopettaisi Flynn-tutkinnan. Tutkinta jatkui, ja toukokuun alussa Trump erotti Comeyn tehtävästään.

Trump tapasi Erdoğanin Washingtonissa toissapäivänä. Hän tapasi Kisljakin viime viikon keskiviikkona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)