Verkkouutiset

Lauri Ihalainen: Työmarkkinoiden jakaantumista pyrittävä hallitsemaan

Tulevaisuudessa työmarkkinat moninaistuvat ja työnteko saa uusia muotoja. Yritykset etsivät uusia tapoja työn organisoimiseen ja toimeksiannolla teetettävä työ lisääntyy.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lainsäädännössä tulee punnita, kuinka työelämän muutosta kyetään hallitsemaan niin, ettei synny kahtia jakaantuneita työmarkkinoita, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoo.

Samaan johtopäätökseen päädyttiin työn ja työvoiman käytön muutostrendejä selvittäneen trendityöryhmän loppuraportissa, joka julkistettiin perjantaina. Trendityöryhmä perustettiin hallituskauden alussa selvittämään ja arvioimaan työelämän muutostrendejä, niiden kehitystä ja vaikutuksia.

Yhä useampi työllistää itsensä

Raportin mukaan tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itse itsensä. Moni työskentelee välillä palkansaajana, välillä yrittäjänä tai molempina yhtä aikaa. Työsuhteen ja yrittäjyyden välille ei tulisi kuitenkaan luoda kolmatta ryhmää.

– Tämä on tärkeä periaate, jonka takana on vahva kolmikantainen yhteisymmärrys. Erityislainsäädännön sijaan tulee kehittää nykyistä lainsäädäntöä suuntaan, joka mahdollistaa nykyistä paremmin erilaiset joustavan työnteon muodot, Ihalainen kommentoi.

Henkilöiden liikkumiseen eri työnteon muotojen välillä liittyy monia ulottuvuuksia. Tällöin korostuvat erityisesti sosiaaliturvajärjestelmään ja verojen maksamiseen liittyvät aikataulut ja maksatuksen joustavuus.

– Kehittämällä järjestelmiä näiltä osin voitaisiin tukea paitsi haasteita kohdanneita itsensä työllistäjiä, myös yrittäjiä ja yrittäjyyden edellytyksiä laajemmin, raportissa todetaan.

Tavoitteena tasa-arvoiset työmarkkinat

Osa-aikatyössä työryhmä havaitsi kaksi erilaista trendiä. Monilla aloilla osa-aikatyö on myönteinen mahdollisuus, jonka toivotaan kehittyvän edelleen. Toisilla aloilla taas tehdään huomattava määrä vastentahtoista osa-aikatyötä esimerkiksi voimakkaiden kysyntävaihteluiden vuoksi.

– Vastentahtoisen osa-aikatyön ongelmat liittyvät ensisijaisesti toimeentuloon. Työntekijöiden osaamisesta huolehtiminen, kattavat työvoimapalvelut ja toimiva sosiaaliturva ovat tärkeitä elementtejä kaikessa työllistymisessä. Osa-aikatyön haasteisiin tulee jatkossakin hakea myös toimialakohtaisia ratkaisuja, Ihalainen sanoo.

Trendityöryhmän raportissa todetaan määräaikaistyön ja vastentahtoisen osa-aikatyön kohdistuvan enemmän naisiin kuin miehiin. Työvoiman käyttötapojen vaikutuksia on ryhmän mukaan jatkossakin arvioitava myös sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

Yhteisenä tavoitteena tulee olla mahdollisimman toimivat ja tasa-arvoiset työmarkkinat.

Trendityöryhmän loppuraportti on luettavissa TEM:n verkkosivuilta.

Lue myös: Palkansaajajärjestöt: Uusi työ tarvitsee uutta lainsäädäntöä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)