Verkkouutiset

Teollisuuden palkansaajat: Suomi vaarassa pudota innovaatiokehityksen rattailta

Suomi on vaarassa menettää asemansa yhtenä Euroopan johtavista innovaatiomaista, varoittaa Teollisuuden palkansaajat TP.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuudessa ja sitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä edustava Teollisuuden palkansaajat TP korostaa, että ilman selkeää suunnanmuutosta, taloudessa on edessä vielä paljon aiempaa kovemmat ajat.

Kielteistä kehitystä vauhdittavat yhtä aikaa nopea korkean teknologian työpaikkojen väheneminen, yritysten t&k-panostusten lasku sekä valtion innovaatiorahoituksen leikkaukset. Viimeisin esimerkki tästä on ilmoitus Microsoft Mobilen Suomen toimintojen lopettamisesta.

TP kiinnittää huomiota Tilastokeskuksen muutama viikko sitten julkaisemiin tietoihin, joiden mukaan Suomi on vaarassa pudota innovaatiokykyä mittaavan UIS-indeksin ylimmältä tasolta. Muita maita tällä tasolla ovat olleet ns. johtavat innovaatiomaat Ruotsi, Tanska ja Saksa.

Suomi nousi viime vuosikymmeninä elektroniikkateollisuuden kehityksen ansiosta Euroopan johtavaksi innovaatiomaaksi. Panostukset olivat parhaimmillaan 3,75 prosenttia bruttokansantuotteesta, mistä on tultu nyt alas kolmessa-neljässä vuodessa yli 15 prosenttia ja suunta on laskeva.

TP:n mukaan pitkässä taantumassa innovaatiopanostuksia tarvittaisiin enemmän kuin koskaan.

– Taloutta ei saada kestävään kasvuun palkanleikkauksilla ja työajanpidennyksillä, vaan tuotekehitys- ja tutkimusrahoituksen nostolla. Tämä on tehtävä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tehtävä on innovoida ja yritysyhteistyöllä ne kaupallistetaan siten, että syntyy korkean arvonlisän vientiä. Korkeakoulujen leikkaukset ovat vaarallisinta, mitä Suomen tulevaisuuden kasvulle voi juuri nyt tehdä, Teollisuuden palkansaajat painotti kevätkokouksessaan Kirkkonummella perjantaina.

– Tullin tuoreimpien tilastojen mukaan korkean teknologian vienti on tullut alas noin kolmannekseen parhaista vuosista. Lasku on todella dramaattinen. Parhaiden vuosien 11,5 miljardista romahdettiin viime vuonna alle neljään miljardiin. Korkean teknologian vienti vaatii korkeaa osaamista. Suunnan on pikaisesti muututtava. On tehtävä valinta osaamisen ja innovaatioiden puolesta, Teollisuuden palkansaajat sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)