Verkkouutiset

Paikallinen sopiminen, kiinteistöveron korotus – näin vihreiden varapuheenjohtaja parantaisi työllisyyttä

Touko Aallon mukaan hallitus on sitonut kätensä kilpailukykysopimuksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oppositiopuolue vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aallon mukaan kykenemättömyys välttämättömiin rakenneuudistuksiin johtaa hyvin epätasapainoiseen talouspolitiikkaan. Hänen mukaansa kilpailukykysopimuksen kautta ei tulla pääsemään tavoiteltuun 72 % työllisyysasteeseen.

– Jähmeän kikyn vaihtoehtona olisi ollut paikallisen sopimisen edistäminen, Aalto sanoo blogissaan.

Hänen mukaansa olisi ollut mahdollista hakea sellaisia malleja, jotka ottavat huomioon myös vaihteluita työn kysynnässä sekä toisaalta työntekijän henkilökohtaisissa tarpeissa.

– Paikallinen sopiminen kasvattaisi investointeja, koska yritykset pystyisivät luottamaan paremmin siihen, että työmarkkinat ovat joustavat. Saksan yritysneuvostomalli olisi yksi mahdollisuus viedä paikallista sopimista eteenpäin.

Aallon mielestä myös arvonlisäverokannat pitäisi yhdistää.

– Alennetut alv-kannat ovat tehottomia tapoja tukea pienituloisia. Paljon järkevämpää olisi käyttää alv-kantojen yhdenmukaistamisesta saadut verotuotot pienituloisten työn verottamisen keventämiseen.

Lisäksi hallituksen pitäisi hänen mukaansa tehdä kaikki mahdollinen työmarkkinoiden liikkuvuuden parantamiseksi.

– Työllisyyttä tukevaa asuntopolitiikkaa olisi se, että hallitus tekisi rohkeita päätöksiä esim. varainsiirtoveron keventämistä, kiinteistöveron tuntuvasta korottamisesta sekä asuntolainojen korkovähennysten poistamisesta kerralla.

Lisäksi Aalto muun muassa panostaisi varhaiskasvatukseen, lyhentäisi kotihoidon tukea sekä uudistaisi vanhempainvapaajärjestelmän. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on hänen mukaansa kuitenkin sitonut kätensä kilpailukykysopimuksella.

– Kun kuuntelee hallitusta, vaikuttaa selvältä, että näihin aitoihin uudistuksiin ei tulla pääsemään, vaan jatkossakin tullaan tyytymään näpertelyyn ja leikkaamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)