Verkkouutiset

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen: Donald Trump ei yksin kaada Pariisin ilmastosopimusta

Maatalous- ja ympäristöministerin mukaan Yhdysvaltojen rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tulee kuitenkin pienentymään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tiistaina allekirjoittama energiatuotantoa koskeva asetus ei vaaranna Pariisin ilmastosopimuksen olemassaoloa. Asetus uhkaa vähentää Yhdysvaltain panosta ilmastosopimuksen toimeenpanoon.

”Pariisin ilmastosopimus pysyy peruuttamattomasti voimassa riippumatta siitä, minkälaiseen ratkaisuun Yhdysvallat päätyy sopimuksen osalta. Yhdysvaltojen rooli kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tulee kuitenkin pienentymään. Onneksi esimerkiksi Kiina on nostanut kunnianhimoaan. Myös EU:n on vahvistettava johtajuuttaan ilmastoneuvotteluissa ja oltava edelläkävijä Pariisin sopimuksen toimeenpanossa, ministeri Tiilikainen sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Esitettyjen arvioiden mukaan Yhdysvallat on leikkaamassa YK-järjestöjen rahoitustaan 30–60 prosenttia. Ilmastosopimuksen osalta tämä tarkoittaisi noin 1,5–3 miljoonan dollarin leikkausta. Merkittävämpi vaikutus kohdistuu Yhdysvaltojen rooliin kehitysmaiden ilmastotoimien rahoittajana.

Yhdysvallat on aiemmin antanut kehitysmaiden ilmastotoimia rahoittavalle Vihreälle ilmastorahastolle (Green Climate Fund) 3 miljardin dollarin rahoituslupauksen, josta se on maksanut yhden miljardin. Presidentti Trumpin budjettiesityksen mukaan puuttuvaa kahta miljardia ei tultaisi maksamaan.

”Valtakunnan politiikan muutoksesta huolimatta Yhdysvalloissa monet osavaltiot ja kaupungit jatkavat ilmastotoimiaan. Ne ottavat vakavissaan päästöjen aiheuttamat terveysriskit ja ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät sään ääri-ilmiöt. Hyvä esimerkki on Kalifornia, joka on toteuttanut jo pitkään liittovaltiotasoa tiukempaa ympäristölainsäädäntöä”, Tiilikainen sanoo.

Kaupunkien, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa nousee hänen mukaansa entisestään. Tiilikaisen mukaan sama viesti välittyi myös tällä viikolla YK:n vihreän talouden PAGE-konferenssissa Berliinissä, jossa ministeri johti kestävää elämäntapaa koskevaa paneelikeskustelua.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen ei kaipaa enää perusteluja. Se on välttämätöntä niin terveyden, ympäristön hyvinvoinnin kuin taloudenkin näkökulmasta. Esimerkiksi uusiutuvan energian saralla on paljon liiketoimintamahdollisuuksia, jotka painanevat myös Yhdysvaltojen liike-elämän vaakakupissa”, ministeri sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)