Verkkouutiset

SDP:n Timo Harakka: Kiky-sopimus ja harmaa talous vähentävät verotuloja – ei ay-liike

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) oikoo Suomen pienyrittäjien puheenjohtaja Anton Poljatschenkon tulkintoja hänen lausunnoistaan kilpailukykysopimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen pienyrittäjien Anton Poljatschenko kertoi minun esittäneen (TS 29.7.) ”uuden tulkinnan”, kun kerroin Ylen Politiikkaradiossa, että nk. kilpailukykysopimus pienentää verokertymää. Kyse ei ole tulkinnasta, vaan faktasta, Timo Harakka sanoo.

Hän huomauttaa, että valtiovarainministeriön laskelmissa kiky-sopimus ja siihen liittyvät veronalennukset pienentävät julkisen sektorin tuloja vuositasolla noin miljardilla eurolla. Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan kiky-sopimuksen tuomilla lisätyöpaikoilla ei kateta tulomenetyksiä edes pitkällä aikavälillä.

Harakka toteaa, että Poljatschenko päätyy syyttelemään ammattiyhdistyksiä verokertymän pienenemisestä.

– Hän väittää ay-liikkeen neuvotelleen rakennus- ja siivousalalle sellaiset työehdot, että suomalaista työntekijää käytettäisiin vain, kun ulkomaisia tänne lähetettyjä työntekijöitä ei ole tarjolla. Tämän hän uskoo laskevan Suomen verotuloja.

Timo Harakan mukaan Poljatshchenkon päättelystä puuttuu pohja.

– Ensiksikin Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten työskentelyyn sovelletaan – kiitos ay-liikkeen – yleissitovia työehtosopimuksia. Tämä koskee lain mukaan myös lähetettyjä työntekijöitä. Toiseksi ulkomaiset työntekijät maksavat lähes aina veronsa Suomeen siinä, missä suomalaisetkin työntekijät, hän muistuttaa.

– Vain poikkeustilanteissa ulkomainen Suomessa tilapäisesti vieraileva työntekijä maksaa verot ainoastaan lähtövaltioon. Tällöinkään ei voi saada olennaista veroetua. Päinvastoin, monesti Suomen verot ovat pienipalkkaisille matalammat, Harakka jatkaa.

Ulkomaisen halpatyövoiman kilpailuedut liittyvätkin käytännössä rikollisuuteen. Esimerkiksi rakennusalalla ulkomaisten yritysten harmaa talous on ollut yleistä.

– Ongelmaan puututtiin onnistuneesti viime hallituskaudella, jolloin toteutettiin SDP:n johdolla muun muassa rakennusalan veronumero, Harakka sanoo.

Verohallinnon tutkimuksen mukaan vuodesta 2011 tehdyillä harmaan talouden vastaisilla toimilla saatiin vuonna 2015 yli 100 miljoonan euron lisäverotuotto. Samalla havaittiin, että ulkomaisten rakennusmiesten palkat olivat nousseet muutosten seurauksena.

Harakan mukaan alan tervehtyminen on siis näkynyt myös työehtojen toteutumisena.

– SDP jatkaisi onnistunutta työtä 20-kohtaisella harmaan talouden torjuntaohjelmaan. Valitettavasti nykyhallitus ei ole osoittanut aktiivisuutta harmaan talouden torjunnassa. Poljatschenkon olisi syytä suunnata arvostelunsa oikeaan osoitteeseen, hän toteaa.

Lue myös: ”Suomalaista työntekijää käytetään vain silloin, kun ulkomainen alihankinta ei onnistu”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)