Tehy: Pakkolait johtamassa kaoottiseen työmarkkinasyksyyn

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn jäsenet ovat tuohtuneita hallituksen pakkolakiesityksestä, joka toteutuessaan leikkaisi jopa 10 prosenttia palkoista.

  • LKS 20130925 Sairaanhoitajia ja muuta sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä edustava Tehy palaa kunta-alan neuvottelupöytään. Tehy ja lähi- ja perushoitajien SuPer ovat perustaneet uuden neuvottelujärjestön. Kuntatyönantajat KT, Tehy sekä lähi- ja perushoitajaliitto Super allekirjoittivat keskiviikkona asiasta sopimuksen. Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo kertoi neuvottelutuloksesta Helsingissä keskiviikkona 25. syyskuuta 2013. STR / LEHTIKUVA Seppo Samuli

    Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo (sd.).

    ()

Tehyläiset karsastavat etenkin lomaoikeuksiin kajoamista, koska ne ovat aikanaan neuvottelukierroksilla korvanneet osittain palkankorotuksia.

– Lomia tarvitaan myös palautumiseen sosiaali- ja terveysalan raskaasta työstä ja tukemaan henkilöstön jaksamista työuran loppuun, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo (sd.).

Tehyn hallitus ei hyväksy pakkolakiesityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät palkkojen ja ostovoiman lisäksi alan vetovoimaisuutta ja kohtelisivat erittäin epäoikeudenmukaisesti naisvaltaista alaa.

– Asiantuntija toisensa jälkeen on lisäksi tyrmännyt pakkolakien taloudelliset hyödyt. Myös lakiesitysten perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisuutta on epäilty, toteaa Vesivalo.

Hänen mukaansa pakkolait ovat johtamassa kaoottiseen työmarkkinasyksyyn.

– Pattitilanne on pystyttävä purkamaan neuvotteluteitse. Se edellyttää eri osapuolilta jonkinlaista vastaantuloa ja hallitukselta viisautta vetäytyä pakkolakien eteenpäin viemisestä. Suomi ei tule pärjäämään riitelemällä ja vastakkainasettelulla, Vesivalo sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.