Veronmaksajien Lehtinen: Hallituksen veroporkkanaa tarvitaan

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen odottaa, että hallitus omalta osaltaan vaikuttaa työmarkkinoilla neuvotellun kilpailukykysopimuksen toteutumista ja purkaa siitä aiheutuvat verotuksen kiristyspaineet kokonaan.

  • LKS 20141113 Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen esitteli järjestön verolinjauksia vaalikaudelle 2015-2019 tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 13. marraskuuta 2014. LEHTIKUVA / JARI LAM

    Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

    ()

– Kilpailukykysopimuksen toteutuminen on toivottavaa ja se ei saa johtaa palkansaajien verotuksen kiristymiseen. Tästä varmaan kaikki ovat samaa mieltä, Teemu Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen päätös lykätä lopullista ratkaisua veroporkkanan käytöstä ei saa tarkoittaa vastaantulon vesittämistä.

– Hallitusohjelman mukaan kenenkään palkkaverotus ei tällä vaalikaudella kiristy. Tästä linjauksesta on syytä pitää tiukasti kiinni myös kilpailukykysopimuksen toteutuessa, sanoo Lehtinen.

Hänen mielestään on tärkeää, että hallitus kompensoi sosiaalivakuutusmaksuihin kaavailtujen korotusten vaikutukset täysimääräisesti, jotta palkkaverotuksen rajulta kiristymiseltä voidaan lähivuosina välttyä.

– Samalla ylläpidetään haurasta kotimaista kysyntää jatkuvan palkkamaltin oloissa.

Lehtinen laskee, että työmarkkinajärjestöjen maanantaina sopimien kiristysten purkaminen edellyttäisi vastapainokseen hallitukselta lähes miljardin euron kevennyksiä vuoteen 2019 mennessä.

Työmarkkinajärjestöjen maanantaina sopima palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun korotus uhkaa kiristää palkansaajien verotusta tällä vaalikaudella noin prosenttiyksiköllä vuoteen 2019 mennessä.

Esimerkiksi 3300 euroa kuussa ansaitsevan keskituloisen veroprosentti nousisi 1,0 prosenttiyksikköä 31,1 prosentista 32,1 prosenttiin. Tämä merkitsisi keskituloisen nettoansioiden alenemista 410 eurolla vuodessa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.