Verkkouutiset

Yrittäjien Pentikäinen vastaa Akavan Fjäderille: Yleissitovuusjärjestelmä ainutlaatuisen tiukka

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa, että Suomen yleissitovuusjärjestelmä on ainutlaatuisen tiukka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) ihmetteli Verkkouutisten blogissaan (18.8.) Suomen Yrittäjien ajatuksia yleissitovuudesta. Mikael Pentikäisen mukaan asia vaatii tarkennuksia.

– Ensiksi on tärkeä tiedostaa, että Suomen yleissitovuusjärjestelmä on ainutlaatuinen. Yhtä tiukkaa järjestelmää ei ole muualla Euroopassa. Niissä harvoissa maissa, joissa yleissitovuus on, se on yleensä rajattu työaikojen minimiehtoihin ja vähimmäispalkkaan. Muualla työehdoista voi sopia työpaikoilla huomattavasti vapaammin kuin Suomessa, Pentikäinen huomauttaa.

Pentikäinen muistuttaa, että yleissitovuuden vuoksi Suomessa on maailman jäykin palkanmuodostus. Muun muassa OECD, IMF ja EU ovat suositelleet Suomelle työmarkkinoiden joustavoittamista.

Niin ikään Pentikäinen huomauttaa, että Suomen työmarkkinajärjestelmä on muuttunut yli 40 vuodessa kovin vähän.

– Samaan aikaan yritysten ympäristö on digitalisaation ja globalisaation vuoksi muuttunut perusteellisesti. Suomi ei ole enää suljettu talous vaan osa avointa, kansainvälistä markkinataloutta. Suomen työmarkkinoiden rakenteet täytyy päivittää nopeasti, jotta saamme taloutemme kasvuun ja työttömille töitä.

Pentikäinen katsoo, että koska maamme työttömyys on Pohjoismaiden korkein, Suomen ei kannata jumittua nykyiseen yleissitovuusjärjestelmään.

– Sitä kannattaa muuttaa, jotta työllisyys paranee. Siksi Suomen Yrittäjät esittää, että yleissitovuus rajattaisiin koskemaan työehtosopimusten vähimmäispalkkoja. Toinen vaihtoehto olisi säätää lailla palkan vähimmäistasosta, Pentikäinen esittää.

Sture Fjäder kummastelee Verkkouutisten blogissaan myös, miksi Suomen Yrittäjät hylkäsi työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen esityksen paikallisen sopimisen laajentamisesta.

Pentikäisen mukaan esitys olisi merkinnyt sitä, että vähintään kahden työntekijän olisi pitänyt liittyä tiettyyn liittoon, jotta sopiminen olisi ollut mahdollista, kun TES edellyttää luottamusmiestä.

– Se olisi syrjinyt liittoon kuulumattomia työntekijöitä. Se olisi estänyt paikallisen sopimisen yhden työntekijän yrityksessä, sillä itseään ei voi valita luottamusmieheksi. Olisimme halunneet mallin, jossa sopijaosapuoleksi olisi käynyt luottamusmies, koko henkilöstö tai sen edustaja. Tämä ei käynyt liitoille. Miksi, sitä ei ole kerrottu, Pentikäinen toteaa.

Suomen Yrittäjien mukaan työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tarjoama kompromissiesitys ei olisi edistänyt paikallista sopimista. Hylkäysratkaisun teki yrittäjistä koostuva Suomen Yrittäjien hallitus yksimielisesti.

– He tuntevat arjen yrityksissä, toteaa Pentikäinen.

Hänen mukaansa Suomen Yrittäjät haluaa Suomen, jossa yritykset voivat menestyä, ihmisillä on töitä ja jossa huolehditaan kaikista, myös niistä, jotka eivät kuulu ammattiliittoihin.

– Tämä ei ole mahdollista, jos Suomen työmarkkinoita ei uskalleta uudistaa, Pentikäinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)