Verkkouutiset

Suuren valiokunnan demarit: David Cameronin tulisi erota heti

Eduskunnan suuren valiokunnan demareiden mielestä Iso-Britannian eroneuvottelut on käynnistettävä ripeästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pääministeri David Cameron ei voi uskottavasti neuvotella Britannian euroerosta, koska hän ei nauttine voittaneen osapuolen luottamusta ja on joka tapauksessa ilmoittanut erostaan, toteavat eduskunnan suuren valiokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Tytti Tuppurainen, Jukka Gustafsson, Timo Harakka ja Sanna Marin sekä Riitta Myller ja Ilmari Nurminen.

Demareiden mielestä brexit-päätöksen jälkeen Ison-Britannian eroneuvottelut on käynnistettävä ripeästi. Se on välttämätöntä sekä EU:n tulevaisuuden kannalta että kaaoksen minimoimiseksi.

Viikonlopun aikana sekä konservatiivien että työväenpuolueen keskuudessa on kasvanut varmuus siitä, että syksyllä järjestetään uudet vaalit. Labourin kannattajista 63 prosenttia halusi pysyä EU:ssa.

– Puolueella on tilaisuus osoittaa Britannian nuorille – joiden suuri enemmistö kannatti EU-jäsenyyttä – toivon näköala kansainvälisestä, avoimesta Britanniasta, joka luo rakentavan yhteistyön EU27:n kanssa, demarit näkevät.

Brexit rapauttaa Euroopan unionia, mutta välitön hajoamisen vaara uhkaa Yhdistynyttä Kuningaskuntaa.

– Jos EU-ero on hyväksytettävä myös Skotlannin parlamentissa, on järkeenkäypää, että lähes kahden kolmasosan enemmistöllä EU:ta kannattavat skotlantilaiset torjuvat Brexitin. Muussa tapauksessa Skotlanti voi erota Britanniasta, ja on jo aloittamassa jäsenyystunnustelut Euroopan unionin kanssa.

Skotlanti kokee viiteryhmäkseen Pohjoismaat, joiden onkin demareiden mielestä syytä tukea EU:n ja Skotlannin vuoropuhelua.

Demareiden mielestä brexitin opetus EU:lle on, että populistinen kansallisuho, jonka menestyksestä on merkkejä kaikkialla Euroopassa, on vakava haaste kansainväliselle rauhan yhteistyölle.

– On olennaista, että EU:n demokraattinen oikeutus vahvistuu, että se pyrkii vakavissaan tasoittamaan tuloeroja, ehkäisemään syrjäytymistä ja toimimaan työllisyyden vahvistamiseksi – muuten se joutuu jatkossakin globalisaation ja pakolaiskriisin syntipukiksi. Sisämarkkinoiden ja kilpailukyvyn kehittäminen on taloudellisesti järkevää, mutta hyvinvoinnin hedelmät jakautuvat liian epätasaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)