Verkkouutiset

Ulkoministeri Tuomioja ei usko kylmän sodan paluuseen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei usko kylmän sodan paluuseen. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) puolestaan toteaa, että "arvomme eivät ole kaupan".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Monet Suomessa kysyvät, johtaako voimapolitiikan näkyvä paluu myös paluuseen kylmän sodan maailmaan, onko kuuman sodan mahdollisuus kasvanut ja kohdistuuko myös Suomeen uudenlaisia uhkia. Kysymykset ovat ymmärrettäviä ja niihin on osattava antaa asiallisia ja perusteltuja vastauksia, Erkki Tuomioja sanoi Suomen maailmalla toimiville suurlähettiläille näiden vuotuisessa kokouksessa maanantaina Helsingissä.

Ministeri etsi ratkaisun suuntaa tilanteen avoimesta tarkastelusta.

– Uhkaavimpien mahdollisuuksien avoin kohtaaminen ja analyysi auttavat niiden torjumisessa. Torjuminen on sekä välttämätöntä että mahdollista.

Tuomioja ei myöskään usko Suomen ulkopolitiikan ja turvallisuuden perusteiden lopulta muuttuvan Ukrainan kriisin takia.

– Kylmä sota jakoi koko maailman tavalla, jossa puolueettomuudelle oli vain hyvin kapea liikkumatila. Tähän maailmaan ei ole senkään vuoksi paluuta, että enemmistö maailman kansoista ja valtioista ei enää tällaiseen kahtiajakoon tule alistumaan. Tämä vastaa varmasti myös suomalaisten valtaenemmistön käsityksiä, hän sanoi.

Tuomioja muistutti, että voimapolitiikan maailman rinnalla on edelleen myös keskinäisen riippuvuuden maailma. Hänen mukaansa voimapolitiikan paluu voi muodostua jarruksi esimerkiksi ilmastomuutoksen pysäyttämisen ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen ratkaisemiseen

– Sellaiseen meillä ei maailmassa ole varaa, hän sanoi.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka puolestaan totesi suurlähettiläille, että Suomen ulkopolitiikan ja kauppapolitiikan täytyy olla tasapainossa.

– Meidän on turvattava hyvinvointimme taloudellinen perusta, eli vienti. Mutta vaikka olemme kauppakansaa, arvomme eivät ole kaupan. Meidän on puolustettava kansainvälistä oikeutta, koska se on pienen maan turva, Toivakka sanoi.

Hän korosti Venäjän olevan edelleen merkittävä vientimaa Suomelle, mutta painotti etenkin Euroopan ja Yhdysvaltojen tarjoamia mahdollisuuksia. Hänestä on tärkeää, että EU edistyy kauppaneuvotteluissaan Yhdysvaltojen ja muiden kumppanien kanssa.

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi eri mantereiden viimeaikaisten kriisien muistuttaneen kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun roolista tehokkaassa ulkopolitiikassa.

– Useissa kriiseissä sodan oikeudelliset säännöt ja humanitaarisen oikeuden periaatteet ovat hukassa. Väkivalta on pysäytettävä, ja ainoa oikea viesti näille väkivallantekijöille on: te tulette olemaan vastuussa teoistanne, ja kansainvälinen yhteisö tulee pitämään siitä huolen, kehitysministeri sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)