Verkkouutiset

”On otettava oppia onnistuneen maahanmuuttopolitiikan maista”

Ihmisten vapaan liikkuvuuden loppuminen ei ole vaihtoehto, kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alexander Stubb kertoo blogissaan vierailleensa perjantaina turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Helsingin Punavuoressa. Hän kuvailee vierailua tärkeäksi.

”Kuulin tarinoita miksi ja millaisista olosuhteista Suomeen on lähdetty. Kuulin tarinoita matkoista Suomeen. Pääsin näkemään, miten vastaanottokeskuksen arki toimii ja miten turvapaikkahakemusprosessit etenevät. Pääsin tapaamaan työntekijöitä, joille maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat käytännön arkipäivää”, Stubb kirjoittaa.

Hän sanoo allekirjoittavansa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin taannoisen toteamuksen siitä, että maahanmuutto on Euroopalle Kreikan velkakriisiäkin suurempi haaste.

”Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että maahanmuutto tai ihmisten vapaa liikkuvuus loppuisi. Siksi on tärkeää, että asiaa pystytään tarkastelemaan kiihkottomasti ja asiapohjalta”, Stubb toteaa.

Hän korostaa, ettei keskustelua maahanmuutosta pidä jättää äärilaidoille.

”Tarvitaan faktoja, ei ennakkoluuloja. Tarvitaan kohtaamisia, ei eri poteroihin eristäytymistä. Tarvitaan rakentavia, maltillisia ja tasapainoisia puheenvuoroja”, Stubb kirjoittaa.

Maahanmuuttoon suhtautuminen vaatii Stubbin mukaan uudenlaista ajattelua.

”Meidän on otettava oppia maista, jotka ovat onnistuneet maahanmuuttopolitiikassaan. Oppia on otettava myös epäonnistumisista”, hän sanoo

Alexander Stubbin mukaan esimerkiksi Ruotsissa on onnistuttu monessa kohtaa. Hän muistuttaa, että hyvinvointivaltion rahoitus on maassa vahvemmalla pohjalla osin maahanmuuttopolitiikan ansiosta.

”Samalla tiedämme, että Ruotsissa maahanmuuttoon liittyy myös ongelmia”, Stubb kirjoittaa.

Ei yhtenäistä ryhmää

Alexander Stubbin mielestä monien suomalaisten huolia Suomen kansainvälistymisestä ja avautumisesta ei pidä vähätellä tai rakentavia kriittisiä puheenvuoroja leimata välittömästi rasismiksi.

Hän peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta ja syrjimättömyyttä.

”On tärkeää ymmärtää, että maahanmuuttajat eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä. Virolainen rakennusmies, intialainen IT-osaaja, suomalaiseen rakastunut saksalainen, brasilialainen tutkijatohtori, Pohjois-Afrikasta tuleva niin sanottu kiintiöpakolainen tai Irakista vainoa paennut turvapaikanhakija ovat kaikki maahanmuuttajia, mutta heidän lähtökohtansa ja ongelmansa ovat täysin erilaisia. Tällöin myös ratkaisut ovat erilaisia.”

Stubbin mukaan maahanmuuttoon liittyvät ongelmat eivät ratkea syyttelyllä tai vastakkainasettelulla.

Hänen mukaansa tarvitaankin tekoja epäkohtien korjaamiseksi. Esimerkeiksi Stubb nostaa muun muassa turvapaikkahakemusten nopean ja oikeudenmukaisen käsittelyn, uudet vastaanottokeskukset turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa ja nollatoleranssin syrjinnälle ja rasismille, maahanmuuttajien työllisyyden edistämisen ja kieltenopiskelun vahvistamisen.

Stubbin mukaan myös lähtömaiden poliittisille ja taloudellisille ongelmille on etsittävä ratkaisuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)