Verkkouutiset

Alexander Stubb: Vastakkain ovat uudistajat ja vanhan säilyttäjät

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb uskoo poliittisen kentän jakautuvan uudella tavalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alexander Stubb asemoi kokoomuksen uudistavaksi voimaksi.

Stubbin mukaan puoluekenttää ei jaeta enää seuraavissa vaaleissa oikeiston ja vasemmiston kesken tai liberaalien tai konservatiivien välillä, eikä myöskään keskitetyn ja hajautetun Suomen kannattajien kesken. Jakolinja tulee Stubbin mukaan uudistajien ja vanhan säilyttäjien väliin.

– Vanha ulkopolitiikka on suomettuneisuutta, Suomen ajamista harmaalle vyöhykkeelle ja irtautumista EU:n linjasta, Stubb sanoi.

Sen sijaan uusi ulkopolitiikka tarkoittaa hänen mukaansa avoimempaa, kansainvälisempää ja Euroopan unioniin sitoutunutta Suomea. Stubb huomautti, että Suomella on huonoja kokemuksia yksin joutumisesta.

– Talvisodan kokemukset puhuvat sen puolesta, että Suomen on tärkeää luoda ja ylläpitää kiinteitä suhteita siihen läntiseen arvoyhteisöön, jonka osaksi olemme halunneet kasvaa itsenäistymisestä lähtien.

Pois valtiokapitalismista

Talouspolitiikassa vanha malli tarkoittaa Stubbin mukaan valtiokapitalismia, velkavetoista kasvua, elinkeinorakenteen uusiutumista jarruttavia yritystukia, uusia valtionyhtiöitä ja saavutettujen etujen suojelemista.

– Uusi talouspolitiikka uskoo, että kasvu syntyy osaamisesta, digitalisaation mahdollisuuksista, kannustavammasta verotuksesta, joustavammista työmarkkinoista, investointien lisäämisestä ja kilpailun lisäämisestä.

Stubb ei puheessaan viitannut sanallakaan, mitkä voimat ovat vanhoillisia. Valtiokapitalismia on tarjonnut ja EU-pakotteita on kritisoinut ainakin keskusta. Esimerkiksi Juha Sipilän kasvurahastoajatukseen Stubb on suhtautunut kriittisesti.

Stubb totesi, että vanha hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa holhoamista, sääntelyä, järjestelmäuskoa ja laatikkoleikkejä.

– Uusi hyvinvointiyhteiskunta on palveluita ihmisten ehdoilla. Se on valinnanvapautta julkisissa palveluissa. Se sääntelyn purkamista ja ihmisten valinnanmahdollisuuksien lisäämistä, Stubb määritteli.

Stubb lupasi, että hän avaa vielä ennen joulua lisää ajatuksiaan siitä, mihin suuntaan Suomi on menossa.

”Viisas presidentti”

Stubb kävi katsauksessaan läpi edellisen ja nykyisen hallituksen toimia. Stubbin viesti oli, että taaksepäin on katsottava rehellisesti: on saatu paljon aikaan, mutta yhtä lailla on luvattu enemmän kuin on kyetty tekemään. Stubb viittasi tasavallan presidentin Sauli Niinistön haastatteluun, jossa hän moitti edellisiä hallituksia mielikuvapolitiikasta.

– Meillä on viisas presidentti. On oltava rehellinen.

– Mustaa ei kannata selittää valkoiseksi. Ei tämä kaikki ole ollut fantastista, Stubb jatkoi mustuttaen kuitenkin hallituksen tehneen 6,5 miljardin euron edestä sopeutuksia.

Stubb korosti, että vielä ei kokoomuksen osalta ole vaaliteemojen esittelyjen aika, vaan hallituksen ja isänmaan asiat ovat vielä kesken. Stubb aikoo kertoa kokoomuksen visioista Suomen tulevaisuudesta kuitenkin ennen joulua.

– Tärkeää on liike, Stubb summasi.

Toimittajat: Alberto Claramunt ja Sami Metelinen

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)