Stubb Ylelle: Uusi bensaveroehdotus Suomelle ongelmallinen

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ehdotti lauantaina EU:n alueelle uutta polttoaineveroa. Alexander Stubb (kok.) kertoi Ylelle suhtautuvansa kollegansa ehdotukseen avoimesti.

  • LKS 20111222 - Polttoaineiden hinnat Teboililla Varkaudessa 22. joulukuuta 2011. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    EU:lle on ehdotettu yhteistä polttoaineveroa.

    ()

Alexander Stubbin mielestä ehdotus on ennemminkin keskustelun avaus kuin varsinainen esitys. Hän luonnehtii sitä harkitsemisen arvoiseksi, vaikkakin vaikeaksi toteuttaa.

– Se on sitä kahdesta syystä. Ensinnäkin kukaan meistä ei halua tällä hetkellä nostaa kokonaisveroastetta, ja toiseksi verokysymykset ovat pitkälti kansallisissa käsissä. Tämähän olisi eräänlainen EU-vero, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan Wolfgang Schäublen ehdotus liittyy Kreikan vuotavaan rajaan ja Turkin rahoitustarpeeseen. Stubbin tietojen mukaan EU:n budjettivarat ovat tällä hetkellä lopussa, joten rahaa pakolaiskriisin hoitoon ei sieltä ole tulossa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan tyrmäsi ehdotuksen heti tuoreeltaan. Soini on sitä mieltä, että unionin ulkorajojen valvonta pitää rahoittaa EU:n budjetista.

– Pitäisin sitä erittäin huonona ja vakavana ennakkotapauksena, että tällä tavalla luotaisiin oikopolku EU:n verotusoikeudelle. Se johtaisi askel askeleelta kohti muitakin EU-veroja. Kyllä ne kuuluvat kansallisesti päätettäväksi, Soini korostaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.