Verkkouutiset

Pääministeri Stubb: Venäjä-pakotteet ovat välttämättömiä

Euroopan unionin pysyvien edustajien komitea on sopinut Eurooppa-neuvoston valtuuttamana uusista Venäjään kohdistettavista pakotteista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toimet liittyvät neljään sektoriin, joista EU:n ulkoministerit päättivät jo viikko sitten.

Pakotteet koskevat Venäjän valtio-omisteisten pankkien toiminnan rajoitusta pääomamarkkinoilla, aseiden tuonti- ja vientikieltoa, rajoituksia sotilaskäyttöön tarkoitettujen ns. kaksikäyttötuotteiden eli tuotteiden, joita voidaan käyttää niin siviili- kuin sotatarvikkeina vientiin sekä rajoituksia tiettyjen öljyn etsintään ja öljynporaukseen liittyvien tuotteiden vientiin.

Päätökset tehtiin yksimielisesti.

– Itä-Ukrainan kriisi ei ole lientynyt, vaikka siihen on yritetty löytää neuvotteluratkaisua. Tilanne ei jättänyt EU-maille muita vaihtoehtoja kuin pakotteiden lisäämisen, pääministeri Alexander Stubb (kok.) toteaa.

Eurooppa-neuvosto edellytti kesäkuun lopun päätelmissään Venäjältä toimenpiteitä Ukrainan-tilanteen vakauttamiseksi, mutta Venäjä ei ole edistänyt tilanteen kehittymistä positiiviseen suuntaan.

– On valitettavaa, että unioni joutuu ottamaan käyttöön uusia Venäjään kohdistuvia toimia, mutta se oli nyt myös välttämätöntä. Jatkamme luonnollisesti aktiivista vaikuttamista niin EU-tasolla kuin kahdenvälisissä keskusteluissa kriisin ratkaisemiseksi, Stubb sanoo.

Stubb korostaa, että Ukrainan kriisi on ratkaistava rauhanomaisesti ja osapuolten on sitouduttava neuvotteluihin Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon laatiman rauhansuunnitelman pohjalta.

EU:n nyt päättämät toimet koskevat vain hyvin pientä osaa Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta, joten niiden kokonaisvaikutukset Suomelle eivät pääministerin mukaan ole suuria.

– Vaikutukset yritystasolla kuitenkin vaihtelevat. Epäsuorasti, Venäjän taloudellisen aktiviteetin hidastumisen kautta, myös Suomen talouteen voi kohdistua kielteisiä seurauksia, Stubb toteaa.

– Olemme työskennelleet yhdessä EU-komission kanssa kevään ja kesän aikana, jotta toimien vaikutukset EU:n jäsenmaihin olisivat mahdollisimman tasapainoiset ja toimenpidepaketti olisi Suomen kannalta hyväksyttävissä. Olen tyytyväinen vaikuttamistyömme onnistumiseen, Stubb sanoo.

Pysyvien edustajien komitea Coreper päätti myös lisätä venäläisten päätöksentekijöiden tukijoita ja heistä hyötyviä henkilöitä EU:n maahantulokieltoja ja varojen jäädytyksiä koskevalle pakotelistalle. Nämä kohdistuvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Komitea sopi niin ikään periaatteista, jotka mahdollistavat Krimiin ja Sevastopoliin kohdistettavia viennin, tuonnin ja investointien rajoituksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)