Verkkouutiset

Alexander Stubb hallintarekisteripuheista: Se oli virhe

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyytää blogissaan anteeksi virheellistä kommenttiaan hallintarekisteriuudistuksesta annetuista lausunnoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Sanoin hallintarekisteriä koskevan esitysluonnoksen lausunnoista, että noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä. Minun ei olisi pitänyt esittää lukuja määrittelemättä tarkkaan, mitä niillä tarkoitan. Pyydän anteeksi, että annoin vastauksessani virheellistä tietoa kielteisten ja myönteisten lausuntojen suhteesta. Se oli virhe. Olen pahoitellut asiaa myös eilisessä julkisessa Facebook-kirjoituksessani sekä tänään Yleisradiolle antamissani haastatteluissa”, Alexander Stubb kirjoittaa blogissaan.

Stubbin antamat vastaukset ovat keränneet kritiikkiä oppositiolta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati lauantaina facebookissa eduskunnan äänestystä Stubbin luottamuksesta.

Stubb toteaa blogissaan, että esitystä koskevissa lausunnoissa nostetaan esiin monia eri näkökohtia. Hän kirjoittaa lausuntojen luokittelun myönteisiin, kielteisiin ja neutraaleihin olevan tämän vuoksi vaikeaa.

”Jos rajoittuu vain yhteen lausunnoissa käsiteltyyn asemaan eli siihen, miten osakeomistustietojen saatavuus muuttuisi viranomaisten kannalta, on selvää, että valtaosa viranomaislausujista kokee tietojen saatavuuden heikkenevän”, Stubb sanoo, ja toteaa keskittyvänsä kirjoituksessaan siksi vain tähän asiaan.

Stubb listaa tietojen saattavuutta koskevia kysymyksiä. Hän nostaa esiin muun muassa sen, ettei nykyisin ole tietoa suomalaisten sijoittajien ulkomaisten hallintarekistereiden kautta säilyttämistä suomalaisten yhtiöiden osakkeiden määristä.

”Eli kenelläkään ei pitäisi olla harhakäsitystä, että nykytilanne olisi viranomaisten kannalta jotenkin optimaalinen”, hän toteaa.

Stubb huomauttaa myös, ettei laki kiellä suomalaista sijoittajaa säilyttämästä osakkeita ulkomaisessa hallintarekisterissä. Sen sijaan Suomessa toimiva pankki tai sijoituspalveluyritys ei saa kirjata hallintarekisteröidylle tilille suomalaisen sijoittajan omistuksia suomalaisissa yhtiöissä.

Erilaisia käsityksiä vallitsee Stubbin mukaan siitä, lisäisikö hallintorekisteröinnin salliminen suomalaisten sijoittajien osakkeiden säilyttämistä ulkomaisissa rekistereissä, vai vähentäisikö se sitä.

”Hallintarekisteröinnin salliminen mahdollistaisi, että Suomessa toimivat pankit ja sijoituspalveluyritykset voisivat kilpailla samoilla edellytyksillä kuin toimijat ulkomailla”, Alexander Stubb kirjoittaa.

Hallituksen kannalta keskeinen arvioitava kysymys on valtiovarainministerin mukaan se, lisäisikö esitysluonnoksen mukainen malli osakkeiden säilyttämistä Suomessa, jossa omistustiedot olisivat viranomaisten ja yleisön saatavissa.

Hän muistuttaa, että esityksellä pyritään arvopaperikaupan kustannusten alentamiseen.

”Alhaisemmat kaupankäynnin kustannukset vahvistaisivat kasvua ja työllisyyttä Suomessa. Hallituksen vaikea tehtävä onkin punnita viranomaisten esittämät huolet ja toisaalta kilpailun avaamisesta aiheutuvat hyödyt.”

Stubb kertoo pyytäneensä valtiovarainministeriötä toimittamaan maanantaina julkistetun lausuntoyhteenvedon vielä erikseen kaikille kansanedustajille.

”Esitykseen liittyvä valmistelu ja viestintä eivät ole täyttäneet niitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita valtiovarainministeriön toiminnalta edellytän. Puutun tähän välittömästi ja voimakkaasti. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden on tässä ja muissakin kysymyksissä oltava valtiovarainministeriön toimintatapa”, Stubb kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)