Verkkouutiset

Stubb: ”Vahvemman oikeutta on Euroopassa nähty tarpeeksi”

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) korosti Suomen tuomitsevan Venäjän toimet niin kansallisesti kuin EU:n kautta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan kriisi on vaikuttanut syvästi EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin, jotka ovat nyt ”todellisella koetuksella”, korosti pääministeri Alexander Stubb (kok.) eduskunnassa tiistaina.

Pääministerin ilmoituksen Ukrainan tilanteesta antanut Stubb katsoi, että Venäjä on siirtynyt yhä etäämmäs EU:n periaatteista.

– EU:n on reagoitava tähän yhtäältä vahvalla yhtenäisellä toiminnalla, mutta toisaalta myös valmiudella vuoropuheluun, Stubb sanoi.

Pääministeri katsoi Itä-Ukrainan tilanteen jatkuvan ”hyvin vaikeana”. Taistelut Donetskin ja Luhanskin alueilla ovat kiihtyneet, ja taisteluiden alue on nyt myös laajentunut.

– Venäjän sotilaallinen läsnäolo Ukrainan rajan välittömässä läheisyydessä jatkuu vahvana, ja venäläisten sotilaiden toimimisesta myös Ukrainan alueella on todisteita, Stubb sanoi.

Pääministerin mukaan puolustusmateriaalin toimitukset Venäjältä Ukrainaan jatkuvat ja hän arvioi, että Itä-Ukrainan sotilaallisen konfliktin neuvotteluratkaisuun on vielä matkaa.

Suomelle ei suoraa turvallisuusuhkaa

Stubbin mukaan Suomen linja Ukrainan kriisissä on ollut ”selkeä alusta saakka”.

– Olemme olleet vankkumattomasti mukana EU:n päätöksissä. Tällaisissa asioissa ei ole harmaita vyöhykkeitä. Meidän on puolustettava linjaamme. On selvää, ettei Suomi voi jälkikäteen etsiä erivapauksia yhteisesti tehdyistä päätöksistä –emme voi olla aamulla yhteisten päätösten takana ja illalla poistumassa niistä, Stubb painotti.

Stubb korosti, että ”Ukrainan tilanne ei aiheuta Suomelle suoraa turvallisuusuhkaa”, vaikka sen taloudelliset kerrannaisvaikutukset heijastuvat Suomeen saakka.

– On meidän intresseissämme edistää Ukrainan kriisin nopeaa ratkaisua neuvotteluteitse niin kahdenvälisesti kuin Euroopan unioninkin kautta.

Stubbin mukaan Ukrainan kriisi voi ratketa vain neuvottelupöydässä.

– Tätä myös Suomi on vahvasti korostanut pitkin matkaa. Olemme pitäneet yhteyttä eurooppalaisiin kollegoihimme sekä Venäjän ja Ukrainan johtoon tasavallan presidentin, pääministerin ja ulkoministerin voimin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)