Verkkouutiset

Alexander Stubb Puola-kysymyksestä: Oikeusvaltioperiaatteesta ei pidä lipsua

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb korostaa Euroopan unionin oikeusvaltiomekanismin roolia Puolan tilanteen käsittelemisessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kritisoi torstaina julkaistussa blogikirjoituksessaan Euroopan unionin toimintaa Puolan suhteen.

– Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli, Soini kirjoitti blogissaan.

EU-komissio on ilmoittanut arvioivansa Puolan oikeuvaltiotilannetta. Puolaa on kritisoitu muun muassa puuttumisesta perustuslakituomioistuimen päätöksentekoon ja maan julkisten TV- ja radioyhtiöiden toimintaan.

Alexander Stubb huomauttaa omassa blogikirjoituksessaan, että Suomi on ajanut EU:in oikeuvaltiomekanismia ratkaisemaan sen kaltaisia tilanteita kuin Puolassa nyt on meneillään.

– Vahvaan kansanvaltaan kuuluu, ettei edes yksipuoluehallitus voi muuttaa lakeja mielensä mukaan, saati rajoittaa oikeuslaitoksen tai tiedonvälityksen riippumattomuutta. Tästä laillisuusperiaatteesta on kyse, kun Euroopan komissio nyt arvioi Puolan uuden hallituksen toimia, Stubb kirjoittaa.

Stubb huomauttaa, että ”Suomen tai minkään muun EU-maan ei pidä itse lähteä päsmäröimään toisen jäsenmaan sisäpolitiikkaa”.

Hänen mukaansa on yhteinen etu, että yhteisten pelisääntöjen uskottavuus vahvistuu, kun oikeusvaltiomekanismia nyt testataan ensimmäistä kertaa tositilanteessa.

– Mitä enemmän Euroopassa ja maailmassa kunnioitetaan oikeusvaltion periaatteita, sitä parempi se on myös Suomelle. Tästä ei pidä lipsua, Stubb kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)