Alexander Stubb Puola-kysymyksestä: Oikeusvaltioperiaatteesta ei pidä lipsua

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb korostaa Euroopan unionin oikeusvaltiomekanismin roolia Puolan tilanteen käsittelemisessä.

  • LKS 20151111 - Valtiovarainministeri Alexander Stubbia (kok) haastatellaan täysistunnon yhteydessä eduskunnassa Helsingissä 11. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Alexander Stubb.

    ()

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kritisoi torstaina julkaistussa blogikirjoituksessaan Euroopan unionin toimintaa Puolan suhteen.

– Vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli, Soini kirjoitti blogissaan.

EU-komissio on ilmoittanut arvioivansa Puolan oikeuvaltiotilannetta. Puolaa on kritisoitu muun muassa puuttumisesta perustuslakituomioistuimen päätöksentekoon ja maan julkisten TV- ja radioyhtiöiden toimintaan.

Alexander Stubb huomauttaa omassa blogikirjoituksessaan, että Suomi on ajanut EU:in oikeuvaltiomekanismia ratkaisemaan sen kaltaisia tilanteita kuin Puolassa nyt on meneillään.

– Vahvaan kansanvaltaan kuuluu, ettei edes yksipuoluehallitus voi muuttaa lakeja mielensä mukaan, saati rajoittaa oikeuslaitoksen tai tiedonvälityksen riippumattomuutta. Tästä laillisuusperiaatteesta on kyse, kun Euroopan komissio nyt arvioi Puolan uuden hallituksen toimia, Stubb kirjoittaa.

Stubb huomauttaa, että "Suomen tai minkään muun EU-maan ei pidä itse lähteä päsmäröimään toisen jäsenmaan sisäpolitiikkaa".

Hänen mukaansa on yhteinen etu, että yhteisten pelisääntöjen uskottavuus vahvistuu, kun oikeusvaltiomekanismia nyt testataan ensimmäistä kertaa tositilanteessa.

– Mitä enemmän Euroopassa ja maailmassa kunnioitetaan oikeusvaltion periaatteita, sitä parempi se on myös Suomelle. Tästä ei pidä lipsua, Stubb kirjoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.