Verkkouutiset

Stubb: Turvallisuutta saavutetaan vain muutoksia tekemällä

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomen on oltava vastaisuudessa paras maa tehdä työtä, käydä koulua ja opiskella, innovoida ja investoida.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alexander Stubbin mukaan tulevaisuuden turvallisuus saavutetaan vain muutoksia tekemällä, ei paikallaan pysymällä. Hänen mukaansa maailma ympärillämme haastaa meidät, eikä pussillinen vanhoja konsteja auta uusiin ongelmiin.

– Tilanteelta ei voi sulkea silmiään, vaan silmät on pikemminkin avattava todellisuuteen, joka ei löydy vain maamme rajojen sisäpuolelta. Meidän on uskallettava ottaa loikka tulevaisuuteen. Suomen nousu kautta historian on perustunut edelläkävijyyteen. Miksi johtopäätös olisi nyt toisenlainen, Stubb kysyy tiedotteessa.

Stubb puhui tiistaina Elinkeinoelämän keskusliiton syysseminaarissa. Suomen on hänen mukaansa oltava edelläkävijä digitalisaation hyödyntämisessä ja siihen liittyvien tuotteiden ja palveluiden viejä.

Monta suurta uudistusta yhtä aikaa

Stubb myöntää, että kuluvalla hallituskaudella on tavoiteltu kenties liian monta suurta uudistusta yhtä aikaa.

Kymmenen vuotta sitten Suomi oli hänen mukaansa Euroopan edelläkävijä, mutta sekä julkinen että yksityinen sektori tekivät virheitä. Vientiteollisuus menetti markkinoita, vientituotteiden arvo laski ja kustannukset karkasivat käsistä.

– Poliittisella puolella suurin virhe oli suuret puheet ja pienet tulokset. Sen sijaan, että olisi tehty konkreettisia kilpailukykyä parantavia uudistuksia, lähdettiin tavoittelemaan liian montaa suurta reformia yhtä aikaa. Mitään asiaa ei saatu nopeasti maaliin, Stubb toteaa.

Tällä hallituskaudella on kuitenkin hänen mukaansa aloitettu monia merkittäviä uudistuksia, jotka olivat aiemmin odottaneet tarttumista sekä toteuttamista.

– On estetty euroalueen romahdus ja onnistuttu pitämään Suomi vaikutusvaltaisena EU:n ja eurojärjestelmän jäsenenä. On onnistuttu estämään työttömyyden nousu niin korkealle kuin talouslukujen perusteella olisi voinut kuvitella. On pystytty tekemään tuntuva yritysverouudistus, jossa yhteisöveroa on kevennetty 1,2 miljardilla eurolla. On päätetty 6,5 miljardin euron varsin mittavat sopeutukset. On tehty lukuisia muita yritysten rahoitusta parantavia toimia ja viety isoja infrahankkeita eteenpäin. On saatu aikaan eläkeuudistus, josta kiitos työmarkkinajärjestöille. Myös sote-uudistus on valmistumassa eduskunnan käsiteltäväksi, Stubb luettelee.

Pääministerin mukaan hallituskauden lopulla on kaksi tärkeää tavoitetta.

– Ensimmäiseksi haluan, että Suomi on paremmassa kunnossa ensi kesänä kuin viime kesänä aloittaessani pääministerinä. Toinen tavoite on se, että saamme rakennettua Suomelle selviytymisstrategian, joka pohjautuu tilannekuvan ymmärtämiseen, Stubb kertoo

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)