Verkkouutiset

STTK:n Antti Palola: Olisin valmis korottamaan arvonlisäveroa

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola olisi valmis hyväksymään arvonlisäveron korotuksen osana hallituksen kilpailukykypakettia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kirjoittaa Taloustaito-blogissa, että hän olisi valmis hyväksymään arvonlisäveron korotuksen, jotta yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksun alennus saataisiin rahoitettua.

– Omasta puolestani olisin valmis hyväksymään kilpailukykyä vahvistavaksi toimeksi hallituksen esittämän sosiaaliturvamaksun alentamisen siten, että se rahoitetaan arvonlisäverotusta kiristämällä ja kompensoimalla veronkiristys pienituloisten osalta tulonsiirroilla, Palola kirjoittaa.

Palola toteaa, ettei hän halua maksattaa yksityisen sektorin sairausvakuutusmaksujen eli sosiaaliturvamaksun alentamista julkisen sektorin työntekijöiden lomaoikeuksien leikkaamisella pakkolakia käyttäen.

– Julkisen sektorin työntekijöiden palvelussuhteen ehtojen sopimisen paikka on julkisen sektorin neuvottelupöytä, ei eduskunta, Palola toteaa.

Hallitus on esittänyt, että kilpailukykyä vahvistetaan viidellä prosentilla siten, että helatorstai ja loppiainen muutetaan palkattomiksi vapaiksi, ensimmäinen sairauspäivä muutetaan palkattomaksi ja seuraaviin säädetään omavastuu, lomarahoja leikataan 30 prosentilla, vuosiloman enimmäispituudeksi säädetään kuusi viikkoa ja yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan.

Hallitus harkitsi arvonlisäveron korotuksia

Sosiaaliturvamaksun alennus rahoitetaan säästöillä, jotka syntyvät julkiselle sektorille muista hallituksen päättämistä kilpailukykytoimista eli työehtojen heikennyksistä.

Hallitus harkitsi sosiaaliturvamaksun alennuksen rahoittamista arvonlisäveron korotuksilla, mutta luopui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan suunnitelmasta, koska arvonlisäveroa maksavat myös eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat, jotka kantavat jo osuutensa hallituksen säästöpaketista.

Yhden prosenttiyksikön korotus kaikkiin arvonlisäverokantoihin olisi tuonut valtion kassaan lähes saman verran, 800 miljoonaa euroa, kuin sosiaaliturvamaksun alennus maksaa, 847 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriön taustamuistiosta käy ilmi, minkälaisia laskelmia hallitukselle arvonlisäveron korotuksista laadittiin. Laskemissa on oletettu, että sosiaaliturvamaksu (sairausvakuutusmaksu) poistetaan kokonaan ja työttömyysvakuutusmaksua alennetaan. Lopulta hallitus päätti alentaa vain sosiaaliturvamaksua osittain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)