Verkkouutiset

Hallitus sopi perustulokokeilusta: 560 euroa kuukaudessa, mukaan 2 000 työtöntä

Hallitus pääsi torstaina sopuun lakiesityksestä, jonka tarkoituksena on toteuttaa hallitusohjelmaan sisältyvä perustulokokeilu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on päässyt sopuun lakiesityksestä, jonka pohjalta on tarkoitus toteuttaa perustulokokeilu. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa pyytävänsä nyt lausuntoja lakiesityksestä.

Perustulokokeilun avulla halutaan arvioida, voidaanko perustulon avulla uudistaa sosiaaliturvaa siten, että erityisesti työn tekemiseen liittyvät kannustinloukut vähenisivät. Kokeiluun pääsee mukaan ensi vuoden alusta 2 000 työtöntä 25–58-vuotiasta suomalaista.

Suomen sosiaaliturvalainsäädännössä ei ole säännöksiä perustulosta, eikä nyt ehdotettavan kaltaista kokeilua ole aiemmin toteutettu. Lakiesityksessä ehdotetaan, että Suomessa toteutettaisiin perustulokokeilu vuosina 2017 ja 2018. Kokeilun toteuttamisesta vastaisi Kela.

Perustulokokeilun ensisijainen tavoite on työllisyyden edistäminen. Kokeilun tavoitteena on saada seurantatutkimukseen perustuva vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä.

Kokeiluun otettaisiin mukaan Kelan työttömyysturvaetuuksia saavat tietyin rajauksin. Kohdejoukosta poimittaisiin satunnaisotannalla 2 000 hengen kokeiluryhmä. Osallistuminen olisi pakollista, jotta kokeilusta saatavat tulokset eivät olisi vääristyneitä.

Perustulon tasoksi esitetään 560 euroa kuukaudessa, joka olisi saajalleen verovapaata tuloa.

Perustulon vaikutuksia arvioitaessa kokeiluryhmää verrattaisiin verrokkiryhmään, joka koostuisi niistä kohdejoukkoon kuuluvista, jotka eivät saa perustuloa.

Kokeilun kohdejoukkoon eivät kuuluisi sellaiset ryhmät, joiden työllisyystilanteen parantamista perustulolla ei tavoitella, kuten vanhuuseläkkeellä olevat tai opiskelijat. Opiskelijoiden ensisijainen tavoite on tutkinnon suorittaminen.

Lakiehdotuksen tarkoituksena on toteuttaa pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmaan sisältyvä perustulokokeilu. Perustulokokeilu on yksi niistä toimenpiteistä, joiden tavoitteena on uudistaa sosiaaliturvaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia, muuttaa sosiaaliturvaa osallistavaksi ja työhön kannustavaksi, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa monimutkaista etuusjärjestelmää julkistaloudellisesti kestävällä tavalla.

Lausuntokierros loppuu 9. syyskuuta, minkä jälkeen hallitus antaa esityksen eduskunnalle. Hallituksen esitys liittyy valtion vuoden 2017 talousarvioesitykseen. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2017.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)