Suomen mallista sopu – pääministeri Sipilän mukaan linjaus riittää hallitukselle

Tulevasta palkkaneuvottelumallista on löytynyt sopu.

  • LKS 20160307 - SAK:n puheenjojtaja Lauri Lyly (oik.) vastaanottaa paikalle saapuvan pääministerin Juha Sipilän SAK:n pääkonttorille Hakaniemenrantaan Helsingissä 7. maaliskuuta 2016. SAK:n hallitus päättää maanantaina, hyväksyykö se työmarkkinajärjestöjen neuvotteleman yhteiskuntasopimuksen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Juha Sipilä tapasi SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn maanantaina.

    ()

– Tämä linjaus riittää hallitukselle tässä vaiheessa. Toteutuessaan tämä olisi tärkeä askel ja helpottaa taloudellisten vaikeuksien arviointia, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi Verkkouutisille työmarkkinakeskusjärjestöjen sovusta Suomen mallin suhteen.

Suomen mallilla tarkoitetaan vientivetoista palkkaneuvottelumallia, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 jälkeen.

– Olisi tärkeää, että rohkaisisi epäröiviä lähtemään mukaan ja päästäisiin nopeasti työmarkkinakierrokseen, Sipilä sanoi.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat neuvotelleet tämän viikon aikana Suomen mallista. Ylen tietojen mukaan järjestöt ovat jättäneet hallitukselle vastauksen Suomen mallin yksityiskohdista.

Sipilä on aiemmin todennut, että sovun löytäminen Suomen mallista on edellytys mahdollisille tuloveron kevennyksille.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut eivät ole päässeet etenemään työehtosopimuskohtaisiin neuvotteluihin, koska Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mielestä sopimus ei ollut riittävän kattava, kun Palvelualojen ammattiliitto (PAM), Suomen elintarviketyöläiset liitto (SEL) sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle.

Suomen mallin odotetaan mahdollistavan veronkevennysvaran arvioimisen, minkä toivotaan kääntävän ainakin PAM:n pään sopimukseen osallistumisen suhteen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.