Verkkouutiset

Soten toteutumista esitetyllä mallilla pidetään epävarmana

Annettujen lausuntojen perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista pidetään tarpeellisena ja sen tavoitteita hyväksyttävinä. Tavoitteiden toteutumista esitetyllä mallilla pidetään kuitenkin epävarmana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö pyysivät lausuntoja kunnilta, kuntayhtymiltä, maakuntien liitoilta ja muilta keskeisiltä toimijoilta sote- ja maakuntauudistusta koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Määräajassa annettiin 755 lausuntoa. Esitysluonnoksesta on nyt valmistunut.

Valtaosa lausujista suhtautuu myönteisesti maakunnille esitettyyn tehtäväkokonaisuuteen. Myönteisesti suhtaudutaan myös asukkaiden osallistumisoikeuksiin.

Lausunnonantajat suhtautuvat moniin yksityiskohtiin varauksella. Vastaajat eivät usko, että esitys antaa riittävät edellytykset hillitä kustannusten kasvua. Monet lausujat eivät pidä tarkoituksenmukaisena erottaa maakunnan järjestämistä ja tuottamista. Myöskään maakunnan palvelulaitosta ei nähdä hyvänä tuotannon organisoimisen tapana.

Vastaajien mielestä näistä seuraa demokratiavajetta, maakunnan päätösvalta kaventuu ja maakunnan johtamisen ja ohjaamisen edellytykset heikentyvät.

Erityisesti kunnat suhtautuivat kriittisesti valtion ohjauksen vahvistamiseen. Sen sijaan monet muut lausujat pitävät valtion ohjausta perusteltuna asukkaiden yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.

Kunnat suhtautuivat järjestöjä kriittisemmin myös maakunnan yhtiöittämisvelvollisuuteen. Kuntien mielestä julkisen vallan käyttö ja palvelujen integraatio ei toteudu riittävän hyvin. Myös yhtiöittämisen aikataulua pidetään liian tiukkana.

Liikkeenluovutusta pidettiin yleisesti kannatettavana henkilöstön siirtymisen menettelynä. Sen sijaan enemmistö lausujista ei pidä esitettyä omaisuusjärjestelyjen toteuttamistapaa hyväksyttävänä. Erityisesti kuntien mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon omaisuuden pitäisi siirtyä maakunnille ja siirrot olisi korvattava kunnille.

Kunnat arvostelevat myös esitystä kuntien tuloveroprosenttien rajoittamisesta määräajaksi. Sitä pidetään kunnallisen itsehallinnon vastaisena ja se heikentää kuntien taloudellista liikkumavaraa. Toisaalta ratkaisua pidetään perusteltuna, jotta verotus ei kiristyisi.

Vastaajista suurin osa pitää kuntien valtionosuusjärjestelmään esitettyjä tasausjärjestelyjä hyväksyttävinä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)