Verkkouutiset

Solidiumista halutaan tehdä aktiivinen omistaja

Valtion sijoitusyhtiölle Solidiumille ehdotetaan aktiivisempaa roolia omistajana ja yhtiön hallintorakenteeseen halutaan muutoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtion erityistehtäväyhtiö Solidiumin roolia arvioinut virkamiestyöryhmä esittää, että Solidiumin toimiohje päivitetään vastaamaan paremmin valtio-omistajan yhtiölle asettamia odotuksia.

Työryhmän mielestä Solidiumin hallintomallia ja raportointisuhteita tulee selkeyttää. Samalla tulee varmistaa, että raportointi antaa riittävät tiedot valtio-omistajalle Solidiumin salkussa olevien yhtiöiden kehityksestä sekä Solidiumin toiminnan vaikuttavuudesta ja kustannustehokkuudesta.

Työryhmän mielestä on ensiarvoisen tärkeää, että yhtiön hallituksen merkittävä enemmistö koostuu kokeneista yritystoiminnan ammattilaisista. Työryhmä esittää, että hallituksen puheenjohtaja olisi omistajasta riippumaton henkilö. Valtio-omistajaa edustavia virkamiehiä olisivat varapuheenjohtaja sekä enintään yksi hallituksen jäsen

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päivittäisi Solidiumin toimiohjeen aina toimikautensa alussa. Samalla tarkasteltaisiin hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja jäsenten sopivuutta suhteessa toimiohjeen vaatimuksiin.

Työryhmän mielestä olisi erittäin tärkeätä, että puheenjohtaja olisi toiminut pörssiyhtiön aivan ylimmässä johdossa ja että hänellä olisi vankkaa kokemusta hallitustyöskentelystä.

Solidiumin aktivoiduttava omistajana

Solidiumin aktiivista vaikuttamista kohdeyhtiöiden nimitystoimikuntatyössä pitäisi työryhmän mukaan olennaisesti vahvistaa. Solidiumin hallituksen pitäisi nykyistä aktiivisemmin käsitellä kokouksissaan kohdeyhtiöiden hallitusten jäsenvalintaa ja palkitsemista.

Työryhmä esittää, että Solidium tuntuvasti aktivoituu omistajana. Yhtiön hallitukseen ja johtotehtäviin tulevaisuudessa valittavilla henkilöillä tulisi olla kyky osallistua vaativaan hallitustyöhön myös kohdeyhtiöissä. Muutos nykyisestä toimintamallista olisi työryhmän mukaan suuri.

Solidiumin salkussa on kaksitoista pörssilistattua yhtiötä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana. Resurssien käytön parantamiseksi työryhmä ehdottaa, että myös valtion strategisen intressin pörssiyhtiöiden eli Fortumin, Finnairin ja Nesteen omistukset voitaisiin siirtää Solidiumiin, joka ottaisi omistajavastuun näistä yhtiöistä.

Lisäksi valtion yritysmuotoisen varallisuuden hoitoa voitaisiin edelleen tehostaa, jos omistajaohjausosaston ja Solidiumin analyysiorganisaatiot tekisivät työtä nykyistä koordinoidummin.

Työryhmän puheenjohtajana toimi ylijohtaja Eero Heliövaara valtioneuvoston kansliasta.

– Solidium-tyyppinen osakeyhtiömalli omistusmuotona on osoittautunut rakenteellisesti käyttökelpoiseksi ratkaisuksi valtion yhtiövarallisuuden hoitamisessa. Rakenteelle alun perin asetetut tavoitteet ovat osittain täyttyneet hyvin, mutta osittain eivät riittävällä tavalla, Heliövaara toteaa työryhmän tiedotteessa.

Virkamiestyöryhmä luovutti raporttinsa keskiviikkona ryhmän asettaneelle ministeri Sirpa Paaterolle (sdp.).

Lue myös:

Solidiumin hallitukselle uusi puheenjohtaja

HS: Paatero vaihtamassa Solidiumin hallituksen puheenjohtajan

Voitonjako valtiolle oli syömässä Solidiumin tuottoja ja omistuksia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)